Home Sport&Fit NK Schaken en cultureel programma voor jong en oud in Tropentheater

NK Schaken en cultureel programma voor jong en oud in Tropentheater

0

Het Tropentheater is een week lang strijdtoneel van het Nederlands Kampioenschap Schaken. Acht mannen en acht vrouwen nemen van maandag 22 tot en met zondag 28 augustus plaats achter de schaakborden. Gedurende het NK Schaken is er weer een interessant Festival Schaken en Cultuur met onder meer Prof. Erik Scherder en Hans Böhm. Daarnaast zijn jeugdige spelers welkom op een groot jeugdevenement rond de Marmeren Hal van het Koninklijk Instituut voor de Tropen, het KIT.

De opening van het NK Schaken is op zondag 21 augustus om 15.30 uur. Direct daarna is het culturele element van het kampioenschap al zichtbaar met een concert door een ensemble van leden van het Koninklijke Concertgebouworkest. De opening en het concert zijn, net als de meeste activiteiten vrij toegankelijk.

Acht mannen, acht vrouwen
De deelnemende mannen aan het NK Schaken zijn Loek van Wely, Benjamin Bok, Erwin L’Ami, Dimitri Reinderman, Erik van den Doel, Jan Werle, Jorden van Foreest en Sipke Ernst. Bij de vrouwen kwalificeerden zich Anne Haast, Anna-Maria Kazarian, Smaranda Padurariu, Iozefina Paulet, Arlette van Weersel, Lisa Hortensius en Linda Jap Tjoen San.

Dimitri Reinderman, een van de deelnemers aan het NK Schaken.

Commentaar bij de partijen
De partijen starten dagelijks om 13.00 uur en er is vanaf 13.30 uur commentaar door onder anderen Hans Böhm. Hij is als geen ander in staat om uit de ingewikkelde grootmeesterpartijen voor het publiek begrijpelijke hoofdlijnen te halen. Iedere dag zal een ander schaakfenomeen uitleg bij de partijen geven. Böhm geeft bij de slotronde die start op zondag 28 augustus om 12.00 uur commentaar.

Professor Erik Scherder
Het Festival Schaken en Cultuur biedt iedere toernooidag een activiteit. Zo is ook Joep Beving terug bij het NK Schaken waarvoor hij vorig jaar de ToernooiTune componeerde. Op dinsdag 23 augustus speelt hij in de grote zaal van het KIT zijn eigen moderne pianomuziek. Daaraan vooraf om 17.00 uur is het podium van de grote zaal voor professor Erik Scherder. Hij zal uitleg geven over hersenen, bewegen , muziek en schaken. Daarna is er simultaan schaken met onder anderen Hans Böhm. Voor dit programma wordt 2 euro toegang gevraagd.

Jeugdevenement
Op dinsdag 23 augustus is er een groot jeugdevenement rond de Marmeren Hal van het KIT. Het evenement is voor kinderen tussen 7 en 12 jaar die al kunnen schaken of willen leren schaken. Er is dan van alles te beleven zoals een bezoek aan Tropenmuseum met Rondleiding aan Ziezo Marokko, schaakles en zelf schaken, schaakspelletjes (buiten), een lunch, simultaan schaken tegen Hans Böhm of sterke jeugdspelers en de speelfilm Lang Leve de Koningin. Het evenementbegint om 10.00 uur en is om 17.00 uur afgelopen. Deelname is gratis.

Vorig artikelMeer dan half miljoen mensen beleven Canal Parade
Volgend artikelArrivederci ijscoman