Home Wonen Noem je dat werken?

Noem je dat werken?

0

Het begin van de zomer is voor mij een periode van rustiger aandoen en toch actief zijn. Doordat het ’s avonds lekker lang licht is, heb ik meer energie om na het avondeten nog een of ander klusje te doen. Het aanbod op televisie is zodanig dat er dagen voorbij gaan dat het ding niet aanstaat. Qua werk heb ik het rustiger. Mijn klanten maken zich ook op voor de zomervakantie en nieuwe klanten melden zich rond deze tijd meestal niet aan. Dat geeft ruimte in de werkagenda om nu de dingen te doen die zijn blijven liggen: vakliteratuur lezen, ordners opschonen, het laatste halfjaar evalueren en nieuwe werkprojecten bedenken.

Opruimspecialist Linda Groen is professional organizer en auteur van de boeken Wat een bende! Professional organizing, je leven op orde | Opgebrand en uitgeblust

De zomer geeft ruimte in mijn hoofd. Ik ga op vakantie en kom drie weken niet bij klanten. Ik hoef niet zo veel. Dat resulteert in ruimte in mijn hoofd. Mijn hersenen worden minder belast, ik hoef minder te onthouden en dat is een goede voedingsbodem voor creativiteit. Ik krijg vaak de beste ideeën als ik niet aan het werk ben. Je kunt niet inplannen dat je op een vaste dag op een vast tijdstip even heel creatief gaat zitten zijn en dan een nieuw product of dienst bedenkt. Juist door er niet krampachtig mee bezig te zijn, er niet aan te denken, ontstaan prachtige dingen.

Ik ben op mijn best wanneer ik op een terras zit en naar mensen kijk. Dat staat voor mij gelijk aan totale ontspanning. Dit gebeurt soms in stilte en soms onstaan er goede gesprekken met mijn tafelgenoot. Ik kan op zo’n moment erg genieten van het leven en de boel de boel laten. Dat is het ultieme moment voor goede ingevingen en gekke plannen. Dus ik heb vrijwel altijd een notitieboekje bij me om mijn ideeën in te noteren, zodat ik het op dat moment kan loslaten en verder kan genieten. Later neem ik mijn notities ter hand en beoordeel ik of de genoteerde zaken bruikbaar, spannend, leuk of toepasbaar zijn.

Misschien kun je wel zeggen: Vakantie? Ik heb nooit vakantie. Juist als ik vrij ben en niets hoef, werkt mijn brein optimaal. Zou ik op een terras zitten als werkactiviteit kunnen opvoeren? Goed idee! Die schrijf ik op. Na de zomervakantie bekijk ik wel of ik er iets mee kan!

 

Tip

Ontspannen en dingen doen die je leuk vindt, zijn cruciaal voor je creativiteit.