Home Nu in... Exposities Voorbij in @droog

Voorbij in @droog

0

Hyper Rhizome biedt inzicht in Scherers onderzoek naar de wortelstelsels van planten. De vraag hoe biologisch materiaal getransformeerd kan worden tot duurzaam textiel loopt als een rode draad door haar werk, en daarmee ook door de tentoonstelling.

Expositie
Hyper Rhizome | Diana Scherer

Te zien tot 15 maart

Met werk dat uiteenloopt van een jurk bestaande uit zelf gekweekte plantenwortels tot een gevlochten tapijt van kiemwortels, bevraagt Scherer in haar praktijk de relatie tussen mens en natuur—en de neiging van de mensheid om controle uit te oefenen over onze natuurlijke omgeving.

De centrale ruimte van de galerie is gevuld met fotografie, wandkleden en allerhande objecten. Samen bieden ze een inzicht in het fungeren van wortelstelsels, een proces dat normaliter aan het oog onttrokken blijft. Het uitgangspunt van Scherer is de dubbelzinnige neiging van mensen om de natuur te koesteren, maar deze tegelijkertijd op roekeloze wijze te willen manipuleren. Het eerste werk in de tentoonstelling, ‘Root Bound’, is een compositie van geweven textiel, waarmee Scherer aan haar eigen werktafel refereert. Deze fragiele weefsels, die uit patronen van plantenwortels bestaan, laten zien hoe Scherer met haar materiaal samenwerkt en technieken ontwikkelt om de groei van wortelstelsels te sturen.

Op de vloer van de galerieruimte groeit gras dat door Scherer gezaaid is, en tijdens de tentoonstelling door haar gemaaid zal worden in een performance op 27 februari om 17:00 uur. Op de tweede zaal is te zien hoe Scherer kunst en wetenschap met elkaar verweeft om haar bio-techniek te ontwikkelen. In een microscopisch klein videowerk en in haar onderzoeksmateriaal wordt ingezoomd op het werk dat Scherer deed in samenwerking met het Material Experience Lab van de TU Delft.

In haar zoektocht naar nieuwe, duurzame textielsoorten ontwikkelde Scherer een innovatief materiaalonderzoek; ze gebruikt wortelstelsels op dezelfde manier waarop een kleermaker garen gebruikt. Zo gebruikt ze in plaats van zijde de fijnzinnige, witte wortelstructuur van gras, terwijl de stevige, geelachtige strengen van madeliefjeswortels eerder aan wol doen denken. De structuren die haar werk kenmerken refereren aan natuurlijk voorkomende patronen en elementen, en de theorie dat in alle planten dezelfde geometrische patronen te vinden zijn.


@droog →
Staalstraat 7A/B

@Droog is gevestigd in vijf historische gebouwen en is meer een labyrint dan alleen een gewoon prachtig gebouw. Elk van de ruimtes heeft zijn eigen unieke karakter, maar weerspiegelt alle de ontwerpgevoeligheid die Droog met zich meebrengt.


Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here