Home Lezen en schrijven Nyk de Vries debuteerde op Radio 1 met hoorspel

Nyk de Vries debuteerde op Radio 1 met hoorspel

0

Schrijver Nyk de Vries uit de Vrolikstraat debuteerde zaterdag 20 augustus als hoorspelmaker met Renger. Dat is een literair hoorspel geïnspireerd op z’n gelijknamige roman. In de vroege ochtend was het twintig minuten durende stuk, een vernieuwende mix van performance en luisterspel, te horen op Radio 1 in het VPRO-programma Woord. Maar je kunt het hoorspel nog beluisteren.

Later die zaterdag stond Nyk de Vries met een live selectie uit het hoorspel op het Lowlands-festival in de Grote A.L. Snijders Show. Een week later is hij weer te horen en dan op theaterfestival Noorderzon in Groningen. Daar speelt hij Renger zo’n vijftig keer als voorstelling met daarbij van beelden van Tobias Schalken die ook de roman illustreerde. Daarna volgen nog optredens op een aantal andere festivals.

Het hoorspel
Renger’ is een onconventionele mix van performance en radioverhaal. In het deels autobiografische werk is een belangrijke rol weggelegd voor Nyks vader, een zuinige en argwanende bouwvakker die nogal een hekel had aan zogenaamde ‘mooipraters’. De mysterieuze Renger brengt deze argwaan in hem naar boven en roept pijnlijke herinneringen op aan zijn jeugd in Friesland.

Tekst en muziek
Voor Renger schreef Nyk zelf de muziek. Co-regisseur van het stuk is hoorspelmaker Bente Hamel. De soundscapes zijn van multi-instrumentalist Jan Klug. Een belangrijke stem komt voor rekening van actrice Tamar van den Dop bekend van Supernova, Zwarte Sneeuw.

Piter Jelles literatuurprijs
Voor Renger – de roman ontvangt Nyk de Vries medio september de Piter Jelles literatuurprijs. Dit is eern prijs voor zowel Friestalige als Nederlandstalige werken, waarin door de taal of het onderwerp een relatie met Friesland tot uitdrukking komt. De prijs is genoemd naar de dichter-staatsman Pieter Jelles Troelstra, die veel publicaties naar Fries gebruik ondertekende met zijn voornaam en vadersnaam Piter Jelles. Eerdere winnaars waren onder anderen Kees ’t Har en Theun de Vries). Renger is ook vertaald. Het boek verschijnt in oktober in een speciale Friestalige versie.

Luister naar Ringer www.woord.nl

Vorig artikelSteeds meer jongeren overnachten in het Oosterpark
Volgend artikelHanden uit de mouwen voor natuur op sportparken