Home Kunst Objectief Oost in het Stadsloket

Objectief Oost in het Stadsloket

0

Nederland kreeg een objectief beeld door 52 foto’s vanuit kruispunten op een raster dat kunstenaar Reinjan Mulder over de kaart van het land legde. De fotoverhalenclub van het Geheugen van Oost wil hetzelfde doen voor Amsterdam Oost. De resultaten zijn vanaf 12 oktober te zien in Stadsloket Oost.

Door Rose Bartholomé | Foto’s Geheugen van Oost

Iedere vrijdagmiddag komt een zeer gevarieerde groep buurtbewoners bijeen in Post Oost om voor het Geheugen van Oost aan een fotoverhalenproject te werken. Dineke Rizzoli en Leendert Boon zorgen voor een onderwerp en voor de technische ondersteuning bij de uitvoering. De groep heeft nu haar tanden gezet in een onderwerp van omvang: het in kaart brengen van Amsterdam Oost op objectieve wijze. De voorbereidingsgroep is uitgebreid met Linda van Straaten en Corrie Groen. Ook ik maak deel uit van de werkgroep. Wij organiseren een tentoonstelling van de ‘objectieve’ foto’s en bijbehorende ‘subjectieve’ verhalen in  Stadsloket Oost.

Het idee
In de jaren zeventig legde Reinjan Mulder een raster over de kaart van Nederland en op de 52 kruispunten maakte hij in elke windrichting een foto. Hij wilde op die wijze een objectief beeld van Nederland geven. Het Rijksmuseum had, na meer dan 40 jaar, belangstelling voor zijn foto’s en organiseerde een tentoonstelling. Zo’n project leek Dineke Rizzoli leuk voor de fotoverhalenclub. Ze kreeg toestemming van Mulder om dit concept voor het Geheugen van Oost te gebruiken.

Creatief samenwerken
De club is eerst met de fotoverhalenclub naar het Rijksmuseum gegaan om de tentoonstelling van Reinjan Mulder te bekijken. Leendert Boon: ‘Vervolgens hebben wij een kaart gezocht waar het hele gebied van Amsterdam Oost op staat, ook het stukje Buiten-IJ. Dat was even zoeken. Verder moesten wij de grootte van het raster bepalen. Uiteindelijk kwamen we uit op vakjes van een vierkante kilometer. Dat leverde 32 fotopunten op. Iedere deelnemer koos zijn eigen fotopunten.’

Moeilijke punten
Linda van Straaten: ‘Sommige punten werden meteen gekozen, andere vonden wat moeilijker een fotograaf. Voor de punten die in het water liggen, hadden we nog geen oplossing. Een punt lag midden in een vijver in het Flevopark. Leendert had nog een opblaasboot op zolder liggen. Wij zijn met een groepje naar het park gegaan en hebben veel lol gehad bij het maken van de foto’s. Het leuke van dit project is dat wat eerst te moeilijk leek, toch blijkt te kunnen als je maar creatief samenwerkt. Maar het valt niet mee om alle foto’s op de objectief bepaalde punten te maken. Het raster bepaalt waar de foto’s genomen worden. Dat is niet altijd op een toegankelijke plek.

Oplossingen zoeken
Voor de punten in het IJ is nog geen oplossing gevonden. Mike de Kreek, die promoveerde op het onderwerp ‘Collectief empowerment via online buurtgeheugens’, wil ons met zijn sloep wel naar de punten binnen de Oranjesluizen varen. Alleen de punten in het Buiten-IJ zijn moeilijker te organiseren.’ Dineke Rizzoli: ‘En de boottocht gaat weer niet door want de boot heeft motorpech. We moeten een andere oplossing verzinnen.

Bont gezelschap
De fotoverhalengroep is een bont gezelschap van oud en jong, allochtoon en autochtoon door elkaar. Dineke Rizzoli: ‘Het begon bij Buurtonline. Iedereen kon daar binnenlopen voor hulp bij computerproblemen, maar ook voor bijvoorbeeld hulp bij het schrijven van een brief. Het Amsterdam Museum startte in 2002 met Het Geheugen van Oost en zocht via ons aansluiting bij buurtbewoners. Wij hielpen met het schrijven van verhalen voor de website. Via de schrijfworkshops van oud-journalist Wil Merkies, komen nog steeds nieuwe deelnemers bij de club. In Post Oost mogen wij een ruimte gebruiken. Je zou kunnen zeggen dat het Amsterdam Museum en Dynamo met Post Oost de vader en moeder zijn van de fotoverhalenclub.’

Corrie Groen: ‘We werken aan de hand van een thema. We hebben als onderwerp ‘De IJzeren Eeuw’ en ‘Graffiti’ gehad. Deelnemers fotograferen en schrijven een kort verhaal over het onderwerp.’

Expositie in stadsloket Oost
‘Objectief Oost’ roept veel positieve reacties op’, vertelt Corrie Groen. ‘Juist omdat het niet om mooie plaatjes gaat, maar om een objectieve momentopname van Amsterdam-Oost, gemaakt door buurtgenoten. Het zou leuk zijn als de 32 gefotografeerde punten een wat breder publiek krijgen dan alleen de deelnemers aan de fotoverhalenclub. In Post Oost is niet genoeg plaats om de foto’s te laten zien. Geld om een tentoonstelling te organiseren, heeft de club niet. Groen: ‘Wij zijn zo arm als een kerkrat, want deelnemers aan de club betalen geen contributie en bovendien ben ik er tegen om subsidie aan te vragen. Ik vind dat wij het zelf moeten betalen.’ Dat is een nobel streven als de deelnemers dat zouden kunnen. Gelukkig krijgt de groep steun van Stadsdeel Oost en Dynamo: een bescheiden subsidie om de foto’s te maken én ruimte in Stadsloket Oost om ze te exposeren.

Iedereen is welkom bij de opening van de tentoonstelling op 12 oktober om 16.00 uur. De foto’s blijven hangen tot het einde van het jaar.

Vorig artikelCinekid is van levensbelang
Volgend artikelKunst met een grote T