Home Lezen en schrijven Ode aan James Joyce tijdens festival ‘Joyce is in de lucht’

Ode aan James Joyce tijdens festival ‘Joyce is in de lucht’

0

James Joyce wordt gerekend tot de absolute top van de wereldliteratuur. Op 12 en 14 oktober vertolken ruim veertig musici, beeldend kunstenaars en woordkunstenaars vertolken het werk van de Ierse tijdens het festival ‘Joyce is in de lucht’ in de Oosterkerk. Het is een kans om het werk van een van de meest invloedrijke schrijvers van de 20ste eeuw met andere ogen te bekijken en te beluisteren.

Highlights tijdens het festival zijn twee wereldpremières, optredens van de vermaarde Joycevertalers Bindervoet en Henkes en beeldende kunstwerken speciaal voor het festival gemaakt en in de Oosterkerk gepresenteerd.

Op 12 oktober wordt de tentoonstelling geopend en zal musicoloog Huib Ramaer een lezing geven over James Joyce en bijzondere toonzettingen van zijn teksten die op zondag 14 oktober live zijn te beleven.

Die zondag klinken er zowel recent geschreven stukken – de toonzettingen van Pomes Penyeach door Julia Barnes (2017) en de twee wereldpremières van Max Knigge (NL) en Thomas Jennefelt (SE) – maar ook unieke uiterst zelden te horen werken van John Cage, Harry Partch en James Joyce zelf. Hiervoor treden aan het Pomes Ensemble, het Rietveld Ensemble en het Scordatura Ensemble.

Het Scordatura Ensemble, gespecialiseerd in het werk van de Amerikaanse componist Harry Partch, breidde het eigen arsenaal aan Partchinstrumenten onlangs uit met twee nieuwe replica’s, te zien en te horen op zondag 14 oktober!

Joyce verliet Ierland in 1912 en werd voorgoed kosmopoliet. De Oosterkerk wordt voor even Dublin!

Zie het volledige programma oosterkerk-amsterdam.nl

 

Vorig artikelOpnieuw deze winter geen alcohol in Oosterpark
Volgend artikelOntdekt: Wereldwinkel Aaneen