Home Overzicht Oldstars Walking Football blijkt voor iedereen alternatief

Oldstars Walking Football blijkt voor iedereen alternatief

0

Bij voetbalclub Geuzen Middenmeer is het iedere woensdagochtend feest. Een groep enthousiaste senioren bedrijven dan een nieuwe voetbalvorm. Walking Football is Nederland aan het veroveren. In  Oost zijn Geuzen Middenmeer en TOS Actief als eerste begonnen met deze nieuwe vorm van voetbal.

Tekst Bert van Galen | Foto Henk Pouw

Kees Zijp van de Geuzen: ‘Er hebben zich al diverse 60-plussers aangemeld bij deze twee roemruchte Amsterdamse clubs. Er zijn volop voetballers die na hun actieve carrière ook graag actief blijven. Door walking football is het mogelijk je leven lang te blijven voetballen en wie wil dat niet?’

Enthousiaste senioren
Onlangs werd de eerste training gegeven door oud Ajacied en -international Sonny Silooy. De Zaankanter kent de sportvelden in Oost bijzonder goed: ‘Ik heb natuurlijk jaren gespeeld toen Ajax nog in de Meer zat en bij de Geuzen en TOS kwam ik ook regelmatig. Het zijn allebei hele leuke clubs. Ik ben ook blij dat er hier in de buurt zoveel straten zijn vernoemd naar Ajax-helden. Dat is een terecht eerbetoon. En in gedachten zie ik het oude Ajax stadion nog steeds voor me, wat een prachtige tijd is dat geweest.’

Silooy gaf vol passie een clinic voor de enthousiaste senioren. Het weer werkte niet mee, maar door al het enthousiasme voelde al snel niemand dat meer. Tijdens het sportief bezig zijn, is er ook voortdurend tijd voor humor. Meer dan vijfentwintig mannen zijn komen opdraven en natuurlijk kunnen de mannen van de Geuzen en TOS het buiten de lijnen prima met elkaar vinden. In het veld is er natuurlijk altijd sportieve rivaliteit geweest.

Blessureleed
Zijp komt al sinds begin jaren zestig bij de Geuzen. ‘Ik ben er begonnen als honkballer en twee jaar later ging ik ook voetballen. Ik voelde me hier direct helemaal thuis, dat was ook niet zo moeilijk, want ik kom uit een nest dat intens verbonden is met Oost en de Geuzen. Mijn vader was hier lange tijd leider van een team en maarliefst 24 familieleden zijn hier actief geweest. Deze club heeft een unieke uitstraling en het is altijd gezellig.’ Zijp voelt zich nog altijd volop Mokummer en zijn liefde voor stadsdeel Oost is groot. ‘Ik ben met mijn gezin ooit naar Koedijk, een klein dorpje bij Alkmaar, verhuisd, omdat we hier geen goede woning konden krijgen. Maar de band is altijd gebleven.’

Zijp voetbalde tot en met 1978. ‘Toen kreeg ik te maken met blessureleed en leek het over en sluiten wat betreft het aantrekken van mijn kicksen. Ik kwam tijdens een wedstrijd in de regen verkeerd neer en brak een stukje bot van mijn enkel. Ik had toen nooit verwacht dat ik via walking football weer op het veld zou terugkeren. De Geuzen ben ik altijd trouw gebleven als vrijwilliger op vele fronten. Ik ben met hart en ziel aan deze vereniging verbonden. Juist in deze tijd, waarin je zoveel hoort over mensen die zich eenzaam voelen of zich vervelen is het zo goed om bij een club als vrijwilliger actief te zijn.’

Afgefloten
De doelstelling van het Walking Football is duidelijk. Een vrijwilliger van het Nationaal Ouderenfonds: ‘Het gaat er niet alleen om de ouderen in beweging te krijgen of te houden, maar vooral ook dat ze elkaar weer ontmoeten in de kantine en de kleedkamer. Dat is precies wat hier gebeurt. Het landelijk streven is om dit jaar 300 verenigingen te bereiken.’

Silooy is ervan overtuigd dat er overal interesse zal zijn: ‘De belangrijkste regel bij Walking Football is, dat je niet mag rennen of elkaar aanraken. Om daaraan te wennen, werken we elke oefening wandelend af. Als je een bal naast schiet, ga je dus niet rennen om hem snel te pakken. En dat is nog best lastig, als de mannen aan de slag gaan.’ De training wordt afgesloten met een partijtje. Uiteraard. Het valt niet mee om de bal consequent in de voet te spelen in plaats van in de loop. En sprintjes om een bal nog net even binnen te tikken worden resoluut afgefloten.

Je kunt vrijblijvend kennismaken met walking football. Stuur een mailtje naar Geuzen Middenmeer of TOS-Actief. Kees Zijp is te bereiken via 06 5173 5964.