Home BoekvandeWeek ‘Olga’ van Bernhard Schlink

‘Olga’ van Bernhard Schlink

0

Mooie, ingetogen nieuwe roman van Bernhard Schlink

31 In het nieuwe boek van Bernhard Schlink, Olga, neemt hij de lezer mee op een reis door de Duitse geschiedenis van de 20e eeuw aan de hand van een mooi uitgewerkt onconventioneel liefdesverhaal.

Mooie, ingetogen nieuwe roman van Bernhard Schlink

De wees Olga wordt begin twintigste eeuw door haar oma opgevoed in een Oost-Duits dorpje. De band tussen oma en kleindochter is verre van warm en Olga volgt al snel haar eigen weg. Olga wil lerares worden, wat ongebruikelijk was in die tijd.

Ze raakt bevriend met Herbert, de zoon van de landheer, en tegen alle verwachtingen in worden ze verliefd op elkaar. Herberts ouders en zus zijn hier verre van blij mee en geven geen toestemming voor een huwelijk. Herbert weigert met een ander te trouwen en besluit de wijde wereld in te trekken en heeft daarbij grote plannen voor zichzelf en het Duitse rijk in gedachten. Zo nu en dan keert hij terug bij Olga, totdat hij op een dag niet terugkomt van een expeditie in Noorwegen.

Olga blijft hem Poste restante schrijven, dertig jaar lang en Herbert zal nooit een van haar brieven lezen. De brieven zullen uiteindelijk gelezen worden door Ferdinand, de zoon uit een familie waar Olga lang in dienst is geweest. Zowel hij als de lezer maken dan kennis met de ‘ware’ Olga, die altijd een weinig avontuurlijke persoon leek, maar niets blijkt minder waar te zijn, zoals de brieven stukje bij beetje onthullen.

De melodie van Olga’s leven was haar liefde voor Herbert, haar verzet ertegen, als vervuiling en als ontluistering. Na het verzet tegen Herberts waanzin dat waanzinnige gebaar, aan het eind van haar stille leven die luide paukenslag – zo plaatste ze zelf het contrapunt tegenover de melodie van haar leven.

Olga is een ingetogen en bij vlagen ontroerende roman over een sterke vrouw die altijd voor haar idealen is blijven staan, zelfs in periodes in de Duitse geschiedenis waarin dit een uitdaging was.

_____

Olga is geschreven door Bernhard Schlink,
vertaald door Marcel Misset en
verschenen bij uitgeverij Cossee.
Sharon Perlee is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145