Home Overzicht Oliefabriek Insulinde wordt nieuwe levendige hart van Cruquius

Oliefabriek Insulinde wordt nieuwe levendige hart van Cruquius

0

Huisje Insulinde aan de Amsterdamse  Cruquiusweg 91. Zelden heeft Heemschut Amsterdam zo lang en zo vasthoudend dit pandje verdedigd tegen dreigende sloop.

Tekst Jaap Kamerling | Foto Amvest

Een markant gebouwtje uit 1913 met rationalistische invloeden en nog een origineel tegeltableau. Kantoor van de NV Oliefabrieken Insulinde in Bajoewangi op Java. Gespecialiseerd in de productie van kokosolie, die vanuit Nederlands-Indië naar de Entrepothaven op het Cruquiuseiland werd vervoerd.  Met bijbehorende fabrieksbebouwing een staaltje van koloniale architectuur.

Verpaupering
In 2011 zagen we dichtgetimmerde ramen en grote gaten in het pannendak maar het tegeltableau met opschrift ‘Oliefabrieken Insulinde’ nog zichtbaar.

Horeca, plek voor kleine ondernemers en speelgelegenheid en dat alles in een groene setting

Heemschut klom onmiddellijk in de pen. De aangevraagde sloopvergunning moest resoluut worden geweigerd. Behoud en herbestemming van het stukje erfgoed in het tot woon/werkgebied te herontwikkelen schiereiland, kan het juist meer sfeer en warmte geven. En heeft meer dan genoeg erfgoedwaarde.

Gelukkig waren in de planvorming de behoudenswaardige objecten wel al in kaart gebracht. Hun positie was echter zwak. Als ze de gewenste ontwikkeling in de weg staan zouden ze eventueel gesloopt kunnen worden, stond in het ambitiedocument. Maar men erkent wel de waarde voor de diversiteit en identiteit van het gebied. Heemschut pleitte nogmaals krachtig voor behoud.

Aanvankelijk dreigde het nog mis te gaan. De toenmalige eigenaar liet de bebouwing verpauperen, mogelijk om nieuwbouw te plegen. Heemschut schreef opnieuw brandbrieven naar het stadsdeel met een dringende oproep tot noodherstel. Er wordt met passie ingesproken in de deelraad. En dan zien we uiteindelijk toch een groot zeil verschijnen ter bescherming tegen regen en storm. Eind 2011 schrijft het stadsdeel geen sloopvergunning te zullen geven voordat er duidelijkheid is over de ontwikkelingsplannen. Het ziet een mooie inpassing daarin wel zitten.

Bruut Bier
Ontwikkelaar en belegger Amvest, eigenaar van de voormalig gebouwen van de oliefabriek, begint vervolgens enthousiast te raken. Cruquius 1.5 wordt nu in haar visie het levendige, nieuwe hart van het Cruquiusgebied met horeca, plek voor kleine ondernemers en speelgelegenheid en dat alles in een groene setting.

De oorspronkelijke bebouwing wordt gerenoveerd en herbouwd met speciale aandacht voor behoud van karakteristieke details zoals het tegeltableau als verwijzing naar het exotische verleden. Huisje Insulinde is in verband met zichtlijnen ietsje verplaatst maar is herbouwd. Er komt een kleinschalige bierbrouwerij met proeflokaal in van Bruut Bier en gaat rond de zomervakantie open.

Het linkerdeel van het Pompengebouw wordt gerenoveerd en de aanpalende loods is gesloopt. Deze is vervangen door een serre-achtige nieuwbouw ten behoeve van een restaurant. Ook komt er een groot terras. Het Ketelhuis wordt gerenoveerd en hiervoor wordt gedacht aan kleinschalige detailhandel. Het Ketelhuis was er erg slecht aan toe en de renovatie is daardoor wat vertraagd. Al de nieuwe functies worden mooi ingebed in een groene setting met speelgelegenheid voor de kinderen van Cruquius. Leuk succes voor Heemschut, dat beloond wordt voor zijn vasthoudendheid en een mooi project voor Amvest.

Vorig artikelPolitie waarschuwt tegen ‘kettingrukkers’ op Dappermarkt
Volgend artikelFloor Milikowski: Van wie is de stad?