Home Overzicht Ome Karl Marx

Ome Karl Marx

0

Op 5 mei was het Bevrijdingsdag maar ook de geboortedag van ome Karl Marx, de schrijver van het communistisch manifest.

Dit jaar is het al weer tweehonderd jaar geleden dat hij werd geboren. Ome Karl Marx, een visionair en een profeet, maar ook een lanterfanter, een drankorgel en een uitvreter.

Die ome Karl Marx en ik hebben daarom ook veel gemeenschappelijk. Zo kunnen we beiden bogen op een carrière in de marge journalistiek, omdat we te eigenzinnig waren en weigerden ons aan te passen aan de bekrompen waarden en normen van de gevestigde media.

Daardoor zijn ome Karl Marx en ik ook levenslang armoedzaaiers gebleven, altijd met de grootste moeite de eindjes aan elkaar knopend. Ome Karl en ik werden daardoor ook geduchte kroegtijgers, die graag onze visionaire denkbeelden delen met gelijkgestemden in een café-achtige ruimte. En dan die anderen laten betalen. Bij ome Karl Marx was dat veelal de rijkeluiszoon Friedrich Engels. Ik zoek nog zo’n weldoener, u kunt zich hier aanmelden.

Beiden zijn we ook filosofen. We stellen de uitbuiting van de gewone man, de exploitatie van de werkende bevolking en de schaamteloze verrijking van de maatschappelijke bovenlaag aan de orde en komen met oplossingen. Maar in onze tijd zijn ome Karl Marx en ik roependen in de woestijn.

Ome Karl Marx schreef ook een paar boeken, die nu nog steeds herdrukt worden. Dat moet ik nog even doen. Maar ik, beloof u, morgen ga ik aan dat boek met mijn universele waarheden beginnen. Een boek dat over honderden jaren nog gelezen wordt.

Na de dood van ome Karl Marx gingen vele omes met zijn gedachtegoed aan de haal, met rampzalige gevolgen. Denk aan ome Mao, ome Lenin, ome Stalin, ome Adolf, ome Ho, ome Pol Pot, ome Fidel en nog vele andere omes. Hoe vaak zou ome Karl Marx zich in zijn graf hebben omgedraaid bij het misbruik van zijn ideeën?

Er is in Amsterdam nog een uniek exemplaar van het ome Karl Marx boek Das Kapitaal met handgeschreven aantekeningen van hemzelf, dat in bezit is van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis aan de Cruquiusweg 31 hier in Oost. Daar kunnen ze misschien nog een goede sier mee maken in ome Karl Marx 200ste geboortejaar. Want de interesse in ome Karl Marx en zijn erfenis is springlevend.

Afgelopen jaar verschenen boeken van Stephan Steinmetz en Jolanda Withuis over geboren worden en opgroeien in de communistische gezinnen en schreef Gustaaf Peek een pleidooi voor het communisme waarin ouderwets tot verzet wordt opgeroepen. Ja, die ouwe ome Karl Marx is nog steeds helemaal hip. Tijd voor een ome Karl Marx festival of dance event.

Ome Karl Marx was een profeet die het evangelie van de klassenstrijd uitdroeg in kroegen en vergaderzalen in heel Europa. Ik zie een nieuwe generatie zendelingen opstaan die zijn blijde boodschap gaan uitdragen in de komende jaren.

Oom Karl stierf berooid in London, onwetend van de ellende waarin zijn ideeën miljoenen mensen over de hele aardkloot zouden storten. Maar ook onwetend dat hij een van de weinige schrijvers zou zijn die nu nog steeds actueel is met zijn geschriften.

Kijkt u ook eens naar de volgende documentaire over ome Karl

 

Vorig artikel‘De blinde uil’ van Sadegh Hedayat
Volgend artikelSDG House gaat aan de bak met moestuin en kas in achtertuin van KIT