Home Groen Onbekende tuinen ontdekt in de Indische Buurt

Onbekende tuinen ontdekt in de Indische Buurt

0
De grote binnentuin van het Van der Pekblok met zicht op de Molukkenstraat.

De tweede Open Tuinen Toer in de Indische Buurt telde maar liefst 23 punten. Corrie Groen maakte vorig jaar kennis met een aantal mooie particuliere en openbare tuinen. Nu maakt ze een keus uit tuinen waar ze vorig jaar niet is geweest.

Corrie Groen

Het eerste adres is een woning aan de Celebesstraat. Achter het huis een kleine tuin waar een lieve kleine tuinengids ons onmiddellijk meetroont naar een grote ruime binnentuin. Daarin een door hoge heggen afgeschut gedeelte met een schommelbank. In dat grote binnengedeelte moet je altijd wel ergens een beschut plekje kunnen vinden. Iedere bewoner van de benedenwoningen in het blok heeft een kleine privé tuin. Die geeft aansluiting op het grote groene binnengedeelte dat iets van een doolhof heeft.

De tuin van Dolf Mol.

Via het Park om de Hoek, een recent aangelegd verhoogd plantsoen dat op de plattegrond Minahassaplein heet maar gewoon Minahassastraat is, nemen we een kijkje in de tuin van medeorganisator Dolf Mol. Een geordende, woeste tuin met bloemen en kunstwerken. Onder andere een beestje gemaakt van kroonkurken, een uit hout gesneden stam met daar omheen de slang  en bovenop de appel, een hertje in abstracte vormen.

De ‘stenen’ tuin van de Meevaart was vroeger kinderspeelplaats.

De smalle tuin achter De Meevaart, die ooit schoolspeelplaats was, wordt voor een deel in beslag genomen door een hellingbaan, waardoor bezoekers met een rollator of rolstoel naar beneden kunnen. De tuin ligt vijf treden lager dan de zaal van de Meevaart. Links is een groot schaakbord. Langs de schuttingen borders met planten en potplanten.

Bij Burengroen Balistraat helaas geen teken van leven. De deur was gesloten.

De grote verrassing, de kijktuin in het Van der Pekblok aan de Molukkenstraat.

De grote verrassing is de Kijktuin Van der Pekblok. Als je door het hek de tuin inkijkt kun je je geen voorstelling maken hoe diep hij is. Benedenhuisbewoners hebben een kleine tuin, afgescheiden van de kijktuin door een heg. Een klein stukje min of meer privé aan de rand van een grote groene oase met border. De kijktuin die bij de Van der Pekhuizen hoort, gaat over in een andere vorm bij de overige huizen van dit grote blok. In dat gedeelte staat een gedenksteentje voor drie omgekomen vrijheidsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. Hoeveel mensen van buiten dit blok weten van het bestaan van dit monumentje?

Als laatste nemen we een kijkje bij de Batjan Schaakschool. In de grote zaal en in de tuin zaten heel veel kinderen te schaken. De tuin, de oude speelplaats van de Batjanschool, is grotendeels betegeld. Op een mooie zondag als deze wordt hij goed gebruikt. Een gebruikstuin in plaats van een kijktuin.