Home Overzicht ‘Onbeperkt Oost’ test Beukenplein

‘Onbeperkt Oost’ test Beukenplein

0
De drempel was net te hoog...

Op kroegentocht gaan is leuk. En moet dat ook zijn als je in een rolstoel zit of een visuele beperking hebt. Daarom keurt Onbeperkt Oost deze zomer het Beukenplein.

Tekst Marnix Brockmeier   |   Foto’s Onbeperkt Oost

Nadat wij vorig najaar de horeca in de Linnaeusstraat en Oostpoort geschouwd hebben op toegankelijkheid voor mensen met een beperking, is nu het Beukenplein aan de beurt. Wanneer ik thuis kom van mijn werk print ik nog even de punten uit waar wij op gaan letten tijdens het schouwen. Ik ben iets later dan de rest op het Beukenplein en ik ontdek dat ze niet bij Maxwell zitten waar wij hadden afgesproken. Het is een mooie zonnige avond waardoor er op het terras van Maxwell geen plek meer is. Mijn collega’s hebben daarom een plekje gevonden bij Mama Dough.

Mooie galatrap, maar onhaalbaar voor de rolstoel .

Struikelen over baklava
Wat al snel opvalt is dat de meeste tenten op het Beukenplein niet echt fysiek toegankelijk zijn. Bijna allemaal hebben ze een hartstikke hoge drempel en binnen blijken de tafeltjes en de stoelen dicht op elkaar te staan. Als je al met een rolstoel binnen zou kunnen komen is er weinig ruimte om je te verplaatsen. Net voordat we naar de andere kant van het Beukenplein willen oversteken, valt het Dror op dat een zaak in baklava zijn producten ruim heeft uitgestald en over de blindengeleidelijn. Dit betekent dat mensen met een visuele beperking zullen struikelen over de producten.

Onbeperkt Oost bestaat uit een team van enthousiaste vrijwilligers die met humor en gedrevenheid Amsterdam Oost toegankelijk trachten te maken.voor mensen met een handicap.

Galatrap
Als je de Linnaeusstraat vergelijkt met het Beukenplein valt op dat op het plein bijna geen platen liggen terwijl veel zaken op de Linnaeusstraat die wel hadden. De horeca op het Beukenplein is zeker nog niet op de hoogte dat je deze gratis kan vragen bij het stadsloket. Smokin’ Barrels blijkt van alle zaken op het Beukenplein wel het minst toegankelijk. Wanneer één van ons binnen kijkt, maakt hij een foto van een giga galatrap. Het is een trap die helemaal niet toegankelijk is. We lopen langs Eriks Delicatessen. Erik heeft zijn zaak net verbouwd, maar we kunnen niet naar binnen omdat de zaak dicht is. Daarnaast heeft de zaak een ruime ingang met een moderne glazen deur die makkelijk te openen is. Eriks Delicatessen en Mississippi Bar Kitchen daarnaast zijn de enige zaken zonder drempel.

Positieve afsluiting
We sluiten onze avond af met een toetje bij Mississippi. De serveerster is allervriendelijkst. Ze had ons al rond het plein zien gaan en vroeg zich al af waar we mee bezig waren. Toen wij het uitlegden vond ze het super interessant. Mississippi is inderdaad erg ruim opgezet. Er is meer dan genoeg ruimte om je te verplaatsen met een rolstoel tussen de ene en de andere tafel. Wel jammer dat ook hier geen invalidentoilet is, maar dat hebben maar weinig tenten. Het enige wat nog restte was genieten van een super lekker toetje.