Home Oostelijke Eilanden Onderzoek steekincident Amsterdam CS richt zich op terroristisch motief

Onderzoek steekincident Amsterdam CS richt zich op terroristisch motief

0

Het onderzoek naar het steekincident op het Centraal Station van gisteren, richt zich op een terroristisch motief. Het rechercheteam verdenkt de 19 jarige Afghaan met een Duitse verblijfsvergunning, Jawed S., ervan opzettelijk twee personen te hebben neergestoken.

Uit de eerste verklaringen van de verdachte blijkt dat hij hierbij een terroristisch motief had. Dankzij alert en snel optreden van agenten op het Centraal Station kon direct worden ingegrepen. Bij het steekincident zijn twee Amerikanen gewond geraakt. Het treinverkeer werd enige tijd stilgelegd.

Het onderzoek is nog in volle gang om alles rond deze verdachte en zijn motief in beeld te brengen. Hierbij is intensief contact met de Duitse autoriteiten. Inmiddels heeft de Duitse politie op verzoek van de Nederlandse justitie huiszoeking verricht in de woning van de verdachte in Duitsland. Er zijn onder andere meerdere gegevensdragers in beslag genomen die zullen worden onderzocht.

De verdachte wordt aanstaande maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De verdachte mag geen contact met de buitenwereld hebben, alleen met zijn advocaat.

De Amsterdam driehoek heeft naar aanleiding van het incident gekeken of het nodig is om aanvullende veiligheidsmaatregelen te nemen in Amsterdam. Op dit moment ziet de driehoek geen aanleiding om aanvullende maatregelen te nemen.