Home Duurzaam Ongebruikte latexverf krijgt nieuw leven

Ongebruikte latexverf krijgt nieuw leven

0

Na een proef van vier maanden moet het duidelijk zijn of het zinvol is om het hergebruik van ongebruikte latexverf te stimuleren. Jeroen de Swart, directeur van afvalverwerker AEB Amsterdam: ‘Eén van onze doelen is om steeds meer grondstoffen uit afval terug te winnen. Afval is tenslotte van waarde. Het project ‘Geef verf een nieuw leven’ past daarom naadloos in onze strategie.’

Het eerste sociale project dat aan de slag gaat met de hergebruikte verf uit deze pilot is klussenbedrijf Homeservice. De komende week gaan ze met een groep vrijwilligers een woning opknappen van een kwetsbare Amsterdammer die na verblijf in een instelling nu een nieuwe start gaat maken in Oost.

Chemisch afval
Bjna iedereen heeft wel een paar liter ongebruikte verf thuis staan. De blikken blijven staan om ooit nog eens gebruikt te worden, om vervolgens na een paar jaar toch in de afvalbak of het gemeentelijk Afvalpunt te eindigen. En dat is zonde. Met circa 40 procent vertegenwoordigt verf een groot deel van het klein chemisch afval in Nederland. Water gedragen verf (latex- en muurverf) neemt hiervan het grootste volume voor zijn rekening. Een deel is in goede staat en kan nog hergebruikt worden.

Bewoners kunnen nu hun ongebruikte latex verf inleveren op de zes afvalpunten in de stad. Deze verf wordt bij AEB Amsterdam gesorteerd en gescreend. Alle nog bruikbare verf wordt vervolgens bij de kringloopwinkels van De Lokatie en Rataplan tegen een gereduceerde prijs verkocht. Daarnaast wordt een deel van de verf aan sociale projecten ter beschikking gesteld.

De gemeente Amsterdam, AEB Amsterdam, Akzo Nobel en de kringloopwinkels Rataplan en De Lokatie werken samen om het hergebruik van ongebruikte latexverf te stimuleren.