Home Duurzaam Ongewenst drukwerk bestraft met boete van 500 euro per folder

Ongewenst drukwerk bestraft met boete van 500 euro per folder

1

De gemeente gaat de regels voor het bezorgen van ongeadresseerd reclamedrukwerk strenger handhaven. Adverteerders die opnieuw in overtreding zijn, moeten de gemeente 500 euro per verkeerd bezorgde folder betalen. En dat kan aardig oplopen.

Redactie

Sinds 1 januari 2018 mag ongeadresseerde reclame uitsluitend in brievenbussen worden gestopt met een ja/ja sticker om papierverspilling tegen te gaan. De adverteerders hebben een jaar de tijd gehad om zich aan te passen aan het nieuwe beleid. De handhaving richt zich in eerste instantie op de bedrijven waarover de gemeente de meeste meldingen ontvangt.

Wat mag in de brievenbus?
Je kunt bij de gemeente melding maken van verkeerd bezorgd reclamedrukwerk. Vorig jaar zijn zo’n 2.000 meldingen ontvangen. Meer dan 90 procent van deze meldingen gaat over drukwerk dat in strijd met de regelgeving is bezorgd. Een kleiner deel van de klachten gaat over drukwerk dat ongewenst maar niet onrechtmatig is bezorgd. Dan gaat het om drukwerk van niet commerciële partijen. Of om een huis-aan-huisblad dat wel mag worden bezorgd binnen de geldende regelgeving maar niet door iedereen als huis-aan-huisblad wordt (h)erkend. Naar aanleiding van de meldingen zijn 384 bedrijven aangeschreven.

Jaarlijkse besparing van 33 kilo papier per huishouden

Ja/Ja-stickers
Uit onderzoek van Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) blijkt dat op 19 procent van de brievenbussen een ja/ja sticker is geplakt. Voor de invoering van de ja/ja sticker op 1 januari 2018 werd reclamedrukwerk bezorgd in 49 procent van de brievenbussen. Sinds de invoering van de sticker is dat teruggelopen tot 30 procent. Bij huishoudens waar geen reclamedrukwerk meer wordt bezorgd, betekent dit een jaarlijkse besparing van 33 kilo papier per huishouden.

 

1 REACTIE

  1. Aan het gemeentebestuur : Ping Kassa! Weer een melkkoe erbij!
    Zelf hele bos- parken slopen voor de brandstapel (er staat bijna geen boom meer overeind in het Oosterpark) en de ondernemer straffen voor zg. papierverspilling met wat folders…Wat een HYPOCRISIE!!!