Ontdekt: Wereldwinkel Aaneen

0

Wanneer kom je op het Makassarplein? Niet vaak, denk ik. Toch kun je daar leuke cadeautjes shoppen, ontdekte ik. Achter buurthuis Archipel op de hoek met de Gorontalostraat zit een winkeltje met een heel groot kleurrijk logo op de winkelruit. Het is Wereldwinkel Aaneen. Heel verrassend!

Tekst, camera en montage Liesbet Zikkenheimer oo-tv

Binnen ontmoet ik Palmira Lieuw. ‘Wij zijn vier jaar gelden begonnen, als buurtwinkel. Alles wat we toen verkochten was afkomstig van buurtbewoners. Met de winkel wilden we de buurt bereiken en mensen met elkaar verbinden.  Twee jaar terug kozen we ervoor dat alle producten fairtrade moeten zijn en is de winkel gegroeid naar Wereldwinkel.

Veel buurtbewoners hebben een relatie met andere plekken van de wereld en kennen daar projecten waar we de producten van verkopen, vertelt Palmira. ‘Een buurvrouw heeft familie in Ghana. Daar maken ze mooie manden. Zo komen er producten uit Afrika, Zuid-Amerika, Suriname en Europa naar de winkel.’

Ook zijn er artikelen die gemaakt zijn in Amsterdam, gemaakt  door kwetsbare Amsterdammers. Bij de Regenboog maken ze bijvoorbeeld kleurrijke handgemaakte kaarsen en lucky leaves. Dat zijn planten die in gerecyclede wijnflessen zijn gezet. Ze brengen geluk.

Het assortiment van Aaneen is divers en veelzijdig. Je hebt er een royale keus als je opzoek bent naar een origineel cadeautje. Ik heb er diverse sieraden, vaasjes, tassen, babyslofjes, kaarten en dromenvangers gezien, die je nergens anders tegen komt. En er is overal wel een mooi verhaal bij. Over hoe het is gemaakt, waar het vandaan komt en op welke manier je een bepaalt project ondersteunt.

Check Wereldwinkel Aaneen | Facebook.com
Gorontalostraat 21.
Alle dagen open van 12.00 tot 18.00 uur.