Home Wonen Ontstressende schoonmaak

Ontstressende schoonmaak

2

Heb je last van stress? Maak lekker schoon. Volgens een onderzoek van de Universiteit van Zuid-Californië bestaat er namelijk een verband tussen schoonmaken en een lager stressniveau.

Opruimspecialist Linda Groen is professional organizer en auteur van de boeken Wat een bende! | Professional organizing, je leven op orde | Opgebrand en uitgeblust

De repeterende handelingen van stofzuigen en strijken, en de routinematige uitvoering van dweilen en afwassen, zorgen ervoor dat je rustig wordt. Doordat je al zo vaak hebt schoongemaakt, hoef je er niet heel erg over na te denken. Door schoon te maken, schijn je ook het gevoel te krijgen dat je controle over je omgeving hebt. Een schoon en opgeruimd huis geeft een gevoel van veiligheid, wat tot minder stress leidt.

Tip
Bepaal hoe schoon jij wilt dat je huis is en ga dan aan de slag. Wil je elke maand, elk kwartaal of één keer per jaar schone ramen? Bedenk wat praktisch haalbaar is en hoe belangrijk het is.

Het bovenstaande is voor mij herkenbaar. Ik word inderdaad rustig van poetsen. Afstoffen en stofzuigen kunnen voor mij momenten zijn van loslaten wat me bezighoudt en het betekent ook letterlijk dingen loslaten. Wanneer ik de schouwen in mijn woonkamer afstof is dat meteen het moment om bijvoorbeeld ontvangen kaarten die er al een tijdje staan weg te doen.

In mijn hoofd stel ik tijdens het schoonmaken ook orde op zaken. Door de routinematige handeling van bijvoorbeeld de wc schoonmaken, verwerk ik zaken die door mijn hoofd spoken. Het is bijna als wandelen: bewegen om mijn hoofd leeg te maken. Bijkomend voordeel is dat er door het bewegen ook echt wat spieren getraind worden en dat de beloning inbegrepen is in de schoonmaakklus. Want ik vind het een beloning om een schoon toilet, gezogen tapijt of net gelapte ramen te hebben.

Ik heb echter geleerd dat het schoonmaken wel reëel moet blijven. Daar bedoel ik mee dat schoonmaken geen schoonmaakwoede moet worden. Toen ik bijna vijfentwintig jaar geleden op mijzelf ging wonen en een fulltime baan had, had ik de gewoonte om op zaterdagochtend mijn hele huis schoon te maken en boodschappen te doen. Ik moet er nu niet aan denken om het nog zo te doen. Ik heb geen vast moment meer om schoon te maken en doe niet meer alles achter elkaar, maar gebruik wel een aantal criteria. Het belangrijkste criterium is dat ik nergens aan vastplak in mijn huis. Daar ligt absoluut de grens. Dit geldt vooral in de keuken, badkamer en het kleinste kamertje.

Bezoek ontvangen is voor mij een goede stok achter de deur om een stofdoek ter hand te nemen. Bezoek van oma was voor mij altijd een goede drijfveer om mijn portiek te schrobben. Zelfs de buurman wist dit, want als ik daarmee bezig was, vroeg hij: ‘Komt oma?’ Ik moet toegeven dat ik sinds haar overlijden drie jaar geleden het portiek minder schrob.

De komst van een logé is ook een stimulans om eens met andere ogen naar mijn huis te kijken. Hoe zien de plekken eruit waar mijn gast straks allemaal komt? Is de gang netjes, de badkamer schoon en de logeerkamer op orde? Na de logeerpartij heb ik altijd het idee dat het degene die is blijven slapen waarschijnlijk niet is opgevallen dat ik gepoetst heb, maar ik weet in ieder geval dat mijn huis schoon is.

Bron: column huishoudexpert Zamarra Kok, Telegraaf 3 november 2018

2 REACTIES