Home Overzicht Onze burgemeester is overleden

Onze burgemeester is overleden

0
Burgemeester Eberhard van der Laan en Johan Cruyff. Foto Sam Schuman

Burgemeester Eberhard van der Laan overleed gisteravond op 62-jarige leeftijd. Van der Laan was al geruime tijd ziek en maakte op 18 september van dit jaar bekend dat hij zijn taken als burgemeester neerlegde. Hij overleed thuis in alle rust. Eberhard van der Laan laat een echtgenote en vijf kinderen na.

Burgemeester Van der Laan overleed aan de gevolgen van uitgezaaide longkanker. Tijdens zijn ziekte heeft hij nog ruim acht maanden als burgemeester doorgewerkt tot hij op 18 september jl. zijn taken neer moest leggen.

In een brief gericht aan alle Amsterdammers was hij open over zijn ziekte en de slechte vooruitzichten. Hij gaf toen aan nog ‘een poosje’ burgemeester te willen blijven. Maar na ruim een half jaar maakte hij bekend zijn taken als burgemeester neer te leggen.

In een tweede brief schreef Eberhard van der Laan: ‘In januari schreef ik dat ik slecht nieuws had gekregen van mijn artsen, maar dat ik nog een poosje uw burgemeester zou blijven. De afgelopen maanden heb ik dat met veel plezier gedaan. Uw steun heeft mij daarbij enorm geholpen. Aan dit poosje komt nu een einde.’ Van zijn artsen had hij het bericht gekregen dat zij hem niet verder konden behandelen.

In de brief bedankte hij alle Amsterdammers: ‘Het was een groot voorrecht burgemeester te zijn van de mooiste en liefste stad van de wereld. Ik dank u voor het in mij gestelde vertrouwen, voor uw betrokkenheid en voor alle steun en tegenspraak die ik de afgelopen zeven jaren van u heb gekregen. Zorg goed voor onze stad en voor elkaar. Vaarwel’.

‘De hele stad is verdrietig over het overlijden van onze burgemeester’, zegt locoburgemeester Kajsa Ollongren namens het college van B&W en medewerkers van de gemeente Amsterdam. ‘Ook voor het college, de raadsleden, de vele ambtenaren en de vele anderen die de afgelopen zeven jaar met hem hebben gewerkt, is het een enorm verlies. De gedachten van het stadsbestuur en de gemeente gaan uit naar zijn vrouw en kinderen, en de andere nabestaanden.’

Burgemeester Van der Laan deed alles voor de stad. Tot op het laatst heeft hij zich ingezet voor alle Amsterdammers. Daarvoor zijn wij hem ontzettend dankbaar, en verdient hij veel respect.

In een reactie namens het college van B&W en medewerkers van de gemeente Amsterdam zegt locoburgemeester Kajsa Ollongren

Van der Laan werd op 7 juli 2010 geïnstalleerd. Vorig jaar begon hij aan zijn tweede termijn. Hij was onder andere verantwoordelijk voor de portefeuilles Algemene Zaken, Openbare Orde en Veiligheid, Regelgeving en Handhaving, Communicatie en Juridische Zaken. Hij was voorzitter van de gemeenteraad en van het college van burgemeester en wethouders.

Als burgemeester combineerde Van der Laan menselijkheid met daadkracht. Hij initieerde bijvoorbeeld de Top600, de aanpak van gewelddadige veelplegers, en de Treiteraanpak, die intimidatie in de woonomgeving bestrijdt. Hij vond dat Amsterdam een verantwoordelijke hoofdstad moet zijn.

Eberhard Edzard van der Laan werd op 28 juni 1955 in Leiden geboren. Hij studeerde rechten aan de Vrije Universiteit (Amsterdam). In 1992 was hij medeoprichter van advocatenkantoor Kennedy Van der Laan. Hij nam daar afscheid toen hij in 2008 tussentijds aantrad als minister voor Wonen, Wijken en Integratie. Van 1990 tot 1998 zat hij in de gemeenteraad van Amsterdam, vanaf 1993 als fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid.

Vorig artikelEn nu is er ook het Linnaeusplein
Volgend artikelOba zoekt kinderdirecteur en onderzoekers