Home Overzicht Onze nieuwe burgermoeder komt uit Oost

Onze nieuwe burgermoeder komt uit Oost

1
Voormalig raadslid van de stadsdeelraad Oost, nu lid van de gemeenteraad hangt Femke Halsema de ambtsketen om.

We hebben weer een burgemeester en dat is Femke Halsema. In een buitengewone vergadering van de gemeenteraad is zij beëdigd door de Commissaris van de Koning Johan Remkes. De  nieuwe burgermoeder woont samen met haar vriend tv- en documentairemaker Robert Oey en hun twee kinderen op de Transvaalkade in Oost. Of zij haar intrek neemt in de ambtswoning aan de Herengracht is nog niet bekend.

Robert Oey verwacht dat het gezin niet snel naar de burgemeesterswoning aan de Herengracht zal verhuizen. Dat zegt hij bij AT5. ‘Ik heb geen idee of we naar de burgemeesterswoning gaan verhuizen. We hebben een bruine hond en als ik hier door de binnenstad loop zie ik weinig groen, dus ik denk dat we voorlopig in Oost blijven wonen.’

Als partijleider van GroenLinks heeft het gezin heel wat meegemaakt. Amsterdam heeft nu echter heel hartverwarmend gereageerd op de benoeming, zegt Robert. De Transvaalbuurt is geen gemakkelijke buurt, maar de manier waarop de mensen nu reageren vindt hij heel bijzonder.

Onze nieuwe burgemeester werd geboren op 25 april 1966 en groeide op in Enschede. Zij werd opgeleid als criminoloog. In het openbaar bestuur bekleedde zij verschillende posities bekleedde. Zij werd fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer en was politiek leider van GroenLinks. In 2011 verliet zij na twaalf jaar de landelijke politiek om meer praktisch bij te dragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen.

Sinds haar vertrek werkte zij als bestuurder in het bedrijfsleven, in de semipublieke sector en in de cultuur. Ook publiceerde Femke haar politieke memoires Pluche en schreef zij het essay voor de maand van de filosofie Macht en verbeelding. De nieuwe burgemeester woont sinds haar studententijd in Amsterdam.

1 REACTIE