Home Wonen Ooit van onderhoud gehoord in het huishouden?

Ooit van onderhoud gehoord in het huishouden?

0

Volgens mijn Australische collega Lissanne Oliver is onderhoud een van de grootste geheimen van ordenen. In haar boek Alles netjes opgeruimd! schrijft ze dat je niet in één keer alles kunt ordenen in je leven, maar wanneer je zorgt voor goed onderhoud, zul je op orde blijven. Wat bedoelt ze met onderhoud?

Opruimspecialist Linda Groen is professional organizer en auteur van de boeken Wat een bende! | Professional organizing, je leven op orde | Opgebrand en uitgeblust

Een eerste stap is consequent je spullen op te ruimen na gebruik. Dus ruim je keuken op na het koken, ruim je bureau op als je klaar bent met werken, ruim je administratie op en leg je gereedschap terug waar het hoort. Dit is niet moeilijk als je voor je spullen een vaste en logische plek hebt. Als dit namelijk het geval is, wordt opruimen een automatisme; je hoeft niet of nauwelijks meer na te denken wat je met een voorwerp aan moet. Je legt het makkelijk terug.

Een tweede stap is ‘groot onderhoud’ inplannen. Dit kun je doen door het letterlijk in je agenda te schrijven of een herinnering in je telefoon te zetten. Zelf koppel ik ‘groot onderhoud’ aan bijzondere dagen. Zo staat er in de handleiding van mijn vaatwasser dat je af en toe het filter moet reinigen. Dit doe ik twee keer per jaar, namelijk rond Pasen en rond Kerstmis. Ramen lappen doe ik voor Koningsdag, voordat het echt winter wordt (als het dreigt te gaan vriezen) en als ik al een tijd bij mezelf gedacht heb: het is nodig, want ze zijn wel erg vies nu. Ik lap dus ongeveer elk kwartaal mijn ramen.

Vroeger maakte ik mijn keuken één keer per jaar grondig schoon. Ik haalde de keukenkasten leeg, keek of etenswaren de houdbaarheidsdatum hadden overschreden en bracht naar de kringloop wat ik het hele jaar niet had gebruikt. Ik maakte schoon bovenop de kasten, haalde de koelkast van zijn plek en boende de magnetron. Dat deed ik in één keer, wat tot gevolg had dat ik steeds meer ging opzien tegen het schoonmaken van de keuken. Daar heb ik dus maar iets anders op bedacht. Ik streef ernaar mijn keuken elk jaar eind december of begin januari schoon te hebben. Als je elke dag één keukenkastje leeghaalt, schoonmaakt en weer inricht, is dat heel wat fijner dan als een wervelwind de hele keuken te laten blinken.

Wat zeker ook onder onderhoud valt is meteen iets schoonmaken als je ziet dat dit nodig is. Zo maak ik mijn bestekla en het gootsteenkastje iets vaker schoon dan de andere keukenkastjes, omdat die sneller vies worden. Ervaring heeft me ook geleerd dat je beter nu die vettige plek schoon kan maken of even een vochtige doek over het gasstel moet halen, want hoe langer dat vuil blijft zitten hoe moeilijker het is om het te verwijderen.

Tip

Leg iets na gebruik niet neer, maar ruim het op.