Home Groen Ook Nelson Mandelaschool heeft nu een spannende fruitdoolhof

Ook Nelson Mandelaschool heeft nu een spannende fruitdoolhof

0

Op school leren én zien hoe appels en peren groeien, zelf een appel- of perenboom verzorgen en in de herfst het fruit oogsten en opeten: ook op de Nelson Mandelaschool in de Transvaalbuurt kunnen kinderen dit binnenkort ervaren. Op het schoolplein is een prachtige fruitboomgaard in de vorm van een doolhof aangelegd. Bestuurscommissievoorzitter Ivar Manuel en Ernst van den Ende, directeur Plant Science Group van de Wageningen Universiteit openden de doolhof.

Het fruitdoolhof is onderdeel van het project Fruit4Schools, dat na een succesvolle pilotfase van een jaar nu verder wordt uitgerold. In dit project legt stadsdeel Oost bij basisscholen een miniboomgaardje aan. Vervolgens worden op elke school drie lessen gegeven, waarna de kinderen de bomen en struiken gaan verzorgen om uiteindelijk van de oogst te kunnen genieten. De kinderen krijgen les over hoe fruit groeit, waarom fruit zo gezond is en hoe ze de bomen en struiken moeten verzorgen. Ze gaan het fruit ook zelf oogsten. Ook ouders, leerkrachten van de school en buurtbewoners kunnen meedoen met de verzorging van de bomen en struiken en het oogsten van het fruit. Voor de volwassenen wordt een aparte les over het onderhoud van de bomen en struiken georganiseerd.

Al zeven scholen
Stadsdeel Oost realiseert het project Fruit4Schools in samenwerking met de Wageningen Universiteit en het Ministerie van Economische Zaken. Het is in 2014 gestart als landelijke pilot. Het concept bleek een succes. Aan Fruit4Schools doen inmiddels inclusief de Nelson Mandelaschool zeven scholen in Oost mee. De zevende, kleinere boomgaard bij de J.P. Coenschool aan de Bankastraat volgt binnen enkele dagen en er zijn plannen voor verdere uitbreiding. Andere stadsdelen en gemeenten hebben al belangstelling getoond.

Nu is het doolhof nog kaal. Maar straks zullen fruitbomen er een educatief en gezond doolhof van maken.