Home Gemist Oost ‘geniet’ van festival aan de Gaasperplas

Oost ‘geniet’ van festival aan de Gaasperplas

Tot in de wijde omgeving was zaterdagavond de intense dreun van het Amsterdam Open Air festival te horen. Alsof een paar straten verder de luidsprekers volop open stonden. In Betondorp, Amsteldorp en zelfs verderop in de Watergraafsmeer waaiden de doffe klanken door de buurt. En dat terwijl het maximale aantal decibellen voor festivals onlangs gemaximeerd is tot 85. Ondanks vele klachten hield de overlast aan.

Grote evenementen zijn steeds aanleiding geweest voor discussie over geluidsoverlast voor de omgeving. Twee jaar geleden zijn de eisen strenger geworden. Het is de taak van de burgemeester om vergunningen te verlenen voor evenementen en om beleidsregels op te stellen waar aanvragen mee kunnen worden getoetst. Alle evenementen die gebruik maken van versterkt geluid moeten een geluidsplan opstellen om overmatige hinder voor de omgeving te voorkomen

Bij het nieuwe festivalbeleid is afgesproken dat er in de toekomst alleen nog maar goed georganiseerde, duurzame evenementen zouden plaatsvinden die passen bij de omgeving en de stad. Daarmee zou er een betere balans tussen veilige en feestelijke evenementen en het voorkomen van een onredelijke belasting op de omgeving en de stad moeten zijn. Een stedelijke evenementenbureau voert de regie over het nieuwe festivalbeleid, was de afspraak.

Inmiddels lijkt de controle op festivals niet te bestaan en is het festivalbeleid een wassen neus. Ook kan het zijn dat de vastgestelde norm van 85 decibel niet worden overschreden, maar dan is een verlaging van die norm dringend gewenst.

 

12 REACTIES

 1. Ik woon op de Archimedesweg in de Watergraafsmeer en veronderstelde dat het festival misschien in Park Frankendael was, zo luid was de dreun.
  Digmar.

 2. Ook in de Transvaalbuurt was het leuid en duidelijk hoorbaar. Wij dachten dat er feestje in Frankendael was…

 3. Ik was op mijn tuinhuis in noord (Nieuwendam) en dacht dar de dreun van een festival hier in Noord was. Te gek voor woorden.

 4. Normaal komt het niet voor dat evenementen op zo’n grote afstand nog zo luid hoorbaar zijn. De weersomstandigheden met zuiden wind en inversie in de luchtlagen hebben veroorzaakt dat het geluid zo ver is gekomen. Het geluid kaatst als het ware terug door een lkoude of warme lucht. Hier zijn weinig maatregelen tegen te nemen en komt negen van de tien keer ook niet voor. Dus om dan nu maar meteen te roepen dat dit allemaal niet moet kunnen vind ik overdreven. Vanuit mijn werk weet ik dat er wel degelijk streng wordt toegezien op maximale geluidsniveaus. De maximale geluidsniveaus worden ook niet overschreden. Het gaat om de effectafstand. Deze is groter dan vooraf berekend op onverwachte plaatsen. Echter met een geluidsniveau lager dan wat maximaal is toegestaan.. Ik zal niet ontkennen dat het heel vervelend kan zijn, maar om meteen alles maar te verbieden? Dan weet ik er nog wel een paar: motoren en benzinescooters, zware dieselmotoren van vrachtwagens en schepen. Omdat ze in het straatbeeld zitten is dit op de langere termijn gewoon schadelijk.

  • Nou ik woon naast het gaasperpark, het geluid en de overlast is veel te groot! De normen kloppen dus niet. Daarnaast is het zelfs verboden om een festival in het broedseizoen in het park te houden. De ransuilen en de spechten zijn dus ook weg en de jonge vogels te VREG uitgevlogen. Dit alles dankzij D66 en GroenLinks. Mijn stem krijgen ze nooit meer!

   • Hi Bert,
    Wij wonen 20m van het festival af en hebben echt
    Amper last gehad, konden gewoon in de tuin een verjaardag vieren zelfs.

 5. Wij, bewoners van Gaasperdam, lijden al tien jaar onder het geweld van Amsterdam Open Air Gaasper Pleasure, Reggae Lake ( alle festivals duren 2 volle dagen) en dan ook nog 10 dagen Kwaku. Vanuit de Ouderkerkerplas worden we ook nog getrakteerd. Ramen dicht helpt niet, de bassen doen je skelet letterlijk trillen.

  Ik geloof best dat de geluidsnormen worden nageleefd, maar in dit geval moeten die dus omlaag. En in alle gevallen de bassen verbieden! Formeel mogen er ook maar 3 ‘evenementen’ per jaar per locatie in de openbare(!) ruimte, maar Gaasperplas heeft er al zeker 6 en wie tussen 3 of 4 festivallocaties woont, kan zomaar 20 keer per jaar weggedreund worden.

  Het is ziekmakend. De gemeente zegt onze gezondheid voorop te stellen, maar de belangen van de machtige festivaltycoons blijken sterker.
  Vier gerust feest, maar laat het geluid niet buiten het terrein komen, ook overdag! Silent disco of een andere technische oplossing, dat moet mogelijk zijn!

 6. Vandaag is het weer raak: nu weer Reggaelake ik woon 1 km achter het Gaasperpark en voel constant die gigantische dreun! Het is echt gekmakend!
  Ik hoop voor de bewoners van Betondorp en verderop dat voor hen de wind nu goed staat, maar hier is het afschuwelijk

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here