Home Eten&Drinken Oost is een uniek podium rijker: het Tapastheater

Oost is een uniek podium rijker: het Tapastheater

0

Misschien herken je het wel: gek zijn op theater, maar eigenlijk niet de tijd vinden voor een avond schouwburg. Of misschien heb je gewoon geen zin om op je vrije avond in een lange zit, bij een voorstelling waarvan je eigenlijk niet eens zeker weet of het wel aan de verwachtingen voldoet. In beide gevallen biedt TapasTheater voor jou dé uitkomst.

Tekst Gabriëlle Franke | Foto Eddy Ellert | Dwars

Afgelopen augustus opende TapasTheater haar deuren op de Andreas Bonnstraat. Een nieuw concept, zoals we dit nog niet eerder hebben gezien. Je theater zoals je tapas: een klein hapje, het liefst in allerlei verschillende soorten en alleen wanneer je er trek in hebt. Korte, maar kwalitatieve voorstellingen, van een tijdsduur van 20 minuten. Op het programma staan drie á vier verschillende voorstellingen die de hele avond herhaald worden. Tussen 19.30 en 22.45 uur start er elk kwartier een voorstelling. Je kiest dus zelf wélke voorstelling en hóeveel voorstellingen je wil bijwonen. In de kelderruimte van het café zijn vier kleine zaaltjes verstopt, met ruimte voor ongeveer tien man per zaal. De sfeer is dus behoorlijk intiem.

In de kelderruimte zijn vier zaaltjes verstopt

Kleine porties
Initiatiefneemster Tessa Harmsen was al werkzaam in de theatersector voordat ze het TapasTheater-avontuur in dook. Toen vielen haar twee belangrijke dingen op: er zijn ongelooflijk veel jonge en talentvolle theatermakers die heel graag willen spelen, maar moeite hebben met het vinden van een betaalbaar podium. ‘Alle extra kosten die bij het maken van een show komen kijken, is voor de jonge en beginnende artiest vaak niet te doen. Wat ik graag wilde, is een podium creëren waarbij de artiest alles ‘inbegrepen’ krijgt. Ze krijgen van ons een podium inclusief alle faciliteiten, zoals bijvoorbeeld verlichting, maar we zorgen ook voor publiek in de zaal. Op deze manier krijgen ook jonge theatermakers de kans om hun kwaliteiten te laten zien.’ En er was nog iets wat Tessa opviel: Ik sprak een hele hoop mensen die tegen me zeiden: ‘Theater? Ja, dat vind ik hartstikke leuk, maar ik ga eigenlijk nooit.’

’Er waren allerlei verschillende redenen om niet naar het theater te gaan, maar de belangrijkste waren wel dat veel mensen na een lange werkdag geen zin hebben om zich naar een voorstelling te haasten. Nog even snel een warme hap en vervolgens de hele avond in de zaal zitten. Of dat ze eigenlijk hun vrije avond liever spenderen met vrienden en familie, waarbij ze de mogelijkheid
hebben om met elkaar te praten. ‘Toen kwam ik tot de conclusie dat je absoluut kwaliteit theater moet blijven aanbieden, maar dat je dat moet terugbrengen naar kleine porties en die ‘on demand’ moet serveren. Zodat men zelf kan bepalen wanneer en welke voorstelling ze bijwonen. Bij ons is er de mogelijkheid om het bij één voorstelling te houden en de rest van de avond lekker in het café te zitten, of juist het bezoeken van meerdere voorstellingen. Tussen de voorstellingen door heb je de ruimte voor een hapje of een drankje. Dat is het mooie aan het TapasTheater: je kan komen wanneer je wil, je kan gaan wanneer je wil en het belangrijkste: je kunt je avond precies indelen zoals je zelf wil.’

Niet wachten
En ook over de echte tapas is nagedacht. De tapas zijn verkrijgbaar uit de snackmuur, maar anders dan dat de naam doet vermoeden, worden er geen snacks geserveerd. Het zijn echte, kleine tapas, zoals quiches, risotto en salades. Je haalt ze zelf uit de muur zodat je in ieder geval zeker weet dat het eten ruim voordat de voorstelling begint er is. Geen stress of wachten op het eten – dat bepaal je namelijk helemaal zelf.

Ben je nieuwsgierig geworden naar TapasTheater? Het is open van donderdag tot en met zaterdag, van 19.00 tot 0.00 uur, en op zondagmiddag van 14.00 tot 18.30 uur. Het programma wisselt elke kalendermaand.

Kijk voor meer informatie op www.tapastheater.nl of, nog beter, breng een bezoek aan dit ongelooflijk leuke en unieke concept: Andreas Bonnstraat 40H.