Home Lezen en schrijven Oost koestert zijn schrijvers

Oost koestert zijn schrijvers

0

Niet alleen de spreekwoordelijke grachtengordel herbergt schrijvers. In Oost wonen er ook opvallend veel. Daarom zijn in de afgelopen jaren een twaalftal literaire avonden georganiseerd onder de noemer ‘Schrijvers uit Oost’. Bekende en onbekende schrijvers die wonen of werken in Oost, lazen nieuw werk voor. Maar natuurlijk zien auteurs hun verhalen liefst ook afgedrukt in een boek.

Door Arie van Tol | Beeld Bob Bronshoff en Sam Schuman

Eerst verscheen in 2013 de verhalenbundel Oost, inmiddels al aan de derde druk toe. Een twaalftal verhalen hieruit wordt momenteel vertaald en wordt opgenomen in een Engelstalige bundel die bij Oxford University Press verschijnt. Een succesvol boek dus.

En nu is er Meer Oost, uitgegeven door Babel & Voss en op 22 november vorig jaar ten doop gehouden in Linnaeus Boekhandel. De boekhandel die ook het initiatief nam voor de Week van het Korte Verhaal, die van 14 t/m 21 februari voor de vijfde keer is gehouden (zie kader).

De sessies van Schrijvers uit Oost waren steeds zeer de moeite waard. Zo woonde ik in Oostblok, in de vestiging aan het Sajetplein die ik nog altijd liever Pleintheater noem, een editie bij waarin toneelschrijvers centraal stonden. Ik herinner me een genoeglijke en interessante avond, door de mooie verhalen en door de prettige vraaggesprekken geleid door Thomas Verbogt. En vooral herinner ik me een schrijver van wie bij de aankondiging werd gezegd dat hij de comedyserie ‘Missie Aarde’ had geschreven. Een VPRO-programma geheel naar mijn smaak. Zijn naam was ik weer vergeten. Als ik de bundel Meer Oost voor het eerst opensla, zoek ik naar het verhaal. Ik lees het, hoor het bijna weer: ‘Dreigingsniveau’ van Nathan Vecht.

Onbescheiden
Ook de verhalen uit de tweede serie, die tussen juni 2014 en juni 2015 zijn gehouden, verdienen een groter publiek dan louter de aanwezigen op de zes avonden. Daarom heeft uitgeverij Babel & Voss uit Oost – met oud-NRC-redacteur Reinjan Mulder als enthousiast boegbeeld – na de geslaagde bundel Oost nu Meer Oost uitgebracht. Al na een week was een herdruk noodzakelijk. De allerminst bescheiden ondertitel ‘Het literaire centrum van Amsterdam’ prijkte ook al op het omslag van de eerste bundel.

Aan het tweede boek droegen andere schrijvers bij dan aan het eerste deel. Bekende namen als Herman Koch, Gerbrand Bakker, Judith Koelemeijer, Nathan Vecht, Neske Beks en Elke Geurts werkten mee om zoveel mogelijk verhalen te schrijven die zich afspelen op herkenbare plekken in Oost: Linnaeusstraat, Javastraat, Muiderpoortstation of Sportfondsenbad. Met de schrijfwedstrijd ‘Schrijf je straat’ werd nieuw talent ontdekt dat ook een plek kreeg in de bundel. En wel op zo’n manier dat voor lezers niet te zien is wie professional is en wie aankomend schrijver.

Cryptische opgave
Wat zo mooi is aan de verhalen in beide bundels van Schrijvers uit Oost is dat ze meer of minder duidelijk verwijzen naar wat je zelf als lezer uit Oost kent. Niet alleen de kwaliteit van de verhalen doet ertoe.

‘Een moeder zei tegen haar dochtertje: Vlinder, wil je ook worteltaart? Ik ben weggevlucht.’

Als Herman Koch het in het eerste verhaal heeft over een mislukt restaurant op een hoek van twee stille straten, maar niet de naam wil noemen, blijf je na het verhaal achter met wat op een cryptische opgave lijkt. Ik ben de straten in Middenmeer nog eens doorgelopen en doorgefietst, in die buurt moet het toch hebben gestaan?

Bij de ingang van de Albert Heijn op het Christiaan Huygensplein wordt de rode fiets van Judith Koelemeijer gestolen. Of is de fiets niet van Judith, maar van de hoofdpersoon van het verhaal? Of is de fiets helemaal niet gestolen? Ik ken wel mensen die stelen, ook in de Watergraafsmeer.

En dan Iris Koppe die de gezondheid rond de Middenweg becommentarieert. Ik voel me een zo verwante buurtbewoner als ik het volgende van haar lees: ‘Laatst hoorde ik in de Coffeecompany een moeder tegen haar dochtertje zeggen: “Vlinder, wil je ook worteltaart?” Ik ben weggevlucht en heb mijn koffie (van € 3,70) laten staan. Dit kon ik mentaal niet aan.’

Toneelschrijvers dragen werk voor. Vanaf links: Teuntje Klinkenberg (organisator), Hannah van Wieringen, Nathan Vecht, Frans Strijards, Magne van den Berg en Thomas Verbogt (discussieleider).

Toneelschrijvers dragen werk voor. Vanaf links: Teuntje Klinkenberg (organisator), Hannah van Wieringen, Nathan Vecht, Frans Strijards, Magne van den Berg en Thomas Verbogt (discussieleider).

Nieuwe serie
Maaike Bergstra, een van de drijvende krachten achter Schrijvers uit Oost, vertelt dat er dit jaar geen schrijversavonden georganiseerd worden. ‘We slaan een jaartje over.’ Wel zijn er regelmatig literaire bijeenkomsten in de bibliotheek aan de Linnaeusstraat, ‘Linnaeus Live’, waar de organisatoren van Schrijvers uit Oost ook bij betrokken zijn. Zo zijn op donderdag 24 maart om 18 uur Franca Treur en Anja Sicking te gast.

‘In 2017 willen we in een iets andere opzet opnieuw een reeks literaire avonden programmeren,’ zegt Bergstra. ‘Waarschijnlijk weer op verschillende locaties in Oost. Er is zoveel schrijvend talent in ons stadsdeel! En de meesten doen graag mee aan een initiatief als Schrijvers uit Oost.’

Meer Oost is een uitgave van Babel & Vos. Redactie Maaike Bergstra e.a. Voor € 10 te koop bij de boekhandels van Oost, maar ook bij Het Faire Oosten, CBK, Ekodis en Eriks Delicatessen.