Home Kunst Oosterdokseiland podium voor veertigste editie Uitmarkt

Oosterdokseiland podium voor veertigste editie Uitmarkt

0
De Uitmarkt vorig jaar op het Museumplein. Beeld Bas Uterwijk

De Uitmarkt presenteert het rijke culturele aanbod voor het komende seizoen op een nieuwe locatie. De veertigste editie speelt zich af langs het Oosterdok. Het eventterrein loopt van de SkyLounge Amsterdam, via de Openbare Bibliotheek Amsterdam, het Conservatorium, Bimhuis, Muziekgebouw aan ‘t IJ, naar het Marineterrein, Scheepvaartmuseum en NEMO Science Museum.

Op de 25 podia en een aantal hotspots presenteren culturele organisaties en gezelschappen een selectie uit het nieuwe culturele seizoen. Met muziek, dans, film, literatuur, poetry, toneel, cabaret, tentoonstellingen, comedy en lezingen. De uitgebreide informatiemarkt meandert over het hele terrein. Bezoekers krijgen zo een uitgebreide voorbeschouwing van alles wat er op het cultureel programma staat. Met een fototentoonstelling op billboardformaat, krijgt de bezoeker op het terrein een doorkijkje in veertig jaar Uitmarkt.

Het Oosterdokseiland. Beeld UNStudio

Start op hoofdpodium
Op vrijdag 25 augustus trapt Jörgen Raymann het seizoen af met de leden van de New Cool Collective op het hoofdpodium. De avond wordt opgeluisterd met optredens van onder meer DI-RECT, Tania Kross, het Nederlands Dans Theater en Boris. Zaterdag begint met Berget Lewis en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Met vervolgens optredens van onder andere de Marinekapel en Herman van Veen met nieuwe en bekende nummers. De Nederlandse band Sven Hammond sluit zaterdag de rij en brengt samen met artiesten als Edsilia Rombley, Leona Phillipo en Thijs Boontje een lofzang op de Summer of Love.

Klassiek vanaf het water
De zondagochtend start met een klassiek concert vanaf het water, waar Verdi’s La traviata van de Nederlandse Reisopera ten gehore wordt gebracht en La Forza del Destino door de Nationale Opera. Frits Sissing en Romy Monteiro sluiten de Uitmarkt zondagavond traditiegetrouw af met de Sing-a-Long: meezingen met onder andere nummers uit Soldaat van Oranje, Lion King, De Marathon en My Fair Lady.

Dansen in en om het Scheepvaartmuseum
Dansgezelschappen zijn tijdens de Uitmarkt te vinden op het binnenplein van het Scheepvaartmuseum. Onder het glazen dak danst een mix van jonge makers, talentvolle dansers en gevestigde namen waaronder Het Nationale Ballet, Scapino Ballet, ICK Amsterdam en Introdans. Vrijdagavond kan er op het nabij gelegen Marineterrein gedanst worden op de Latin klanken van Summer Breeze. En strijden Amsterdamse Clubs op het binnenplein tijdens de Silent Disco om de aandacht van het publiek: Panama, Chicago Social Club, Club Nyx en de Melkweg.

NEMO voor junioren
Uitmarkt Junior vindt plaats in en rond Nemo Science Museum met workshops en activiteiten georganiseerd door onder meer FOAM, Rijksmuseum en het Amsterdam Museum. Eye Filmmuseum en Cinekid tonen er films. En in de theaterzaal van Nemo is er toneel, dans en muziek te zien en luisteren met onder andere het strijkkwartet van Meneer Sax en de Grote Reptielen Show.

Boeken aan zee
Op de Oosterdokkade voor de Oba en het Conservatorium bevindt zich ‘boekendorp aan zee’. Bekende schrijvers, veelbelovend talent, verhalenvertellers en literaire performers komen hier bijeen: met onder andere Ted van Lieshout, Jan Siebelink, Murat Isik, Erik Scherder, Marjolijn van Heemstra, Leon Verdonschot, Thomas Heerma van Voss, Nhung Dam, Alma Mathijsen en Wiel Kusters. In de Oba kan het publiek luisteren naar bijvoorbeeld auteur Abdelkader Benali, theatermaker Karlijn Kistemaker en de jonge talenten van de Poetry Circle Nowhere.

Cabaret op het Marineterrein
Op de Voorwerf van het Marineterrein in de Comedy Theatertent en bij het Amsterdams Kleinkunst Festival staan cabaretiers, kleinkunstenaars en comedians op de planken. Dolf Jansen komt zijn nieuwe oudejaarsconference uitproberen, Kirsten van Teijn heeft jeuk en Yentl en de Boer zingen hun liedjes. Maar ook Van der Laan & Woe, Jan Rot en Ronald Snijders maken hun opwachting.

Binnenkijken bij het Conservatorium
Studenten van alle afdelingen spelen door het hele gebouw tijdens de Uitmarkt. In de Bernard Haitinkzaal is de nieuwste generatie dirigenten in actie te zien en combineert zangeres Pitou haar liedjes met klassieke samenzang. In de Sweelinckzaal is harpist Julian Cardenas te horen, in de Blue Note zaal spelen jazz studenten, waaronder Gijs Idema, de moderne jazz standards.

De Uitmarkt vorig jaar op het Museumplein. Beeld Bas Uterwijk

De Vrije Uitloop
Amsterdam Fringe Festival presenteert de Vrije Uitloop. Het is een hotspot waar jonge, onconventionele makers hun ei kwijt kunnen. Met voorproefjes van voorstellingen van Amsterdam Fringe en acts van Collectief Explosief, I’m With Stupid en DJ Charlie. Op het kleinste Uitmarktpodium, de Legbatterij, zijn intieme concertjes en poëtische voordrachten te zien en beluisteren. Op zaterdag verandert het terrein in één grote parade met een synchroon-zwemshow van zwemvereniging De Dolfijn in het IJ.

Van jazz tot wereldmuziek en van klassiek tot hedendaags
In Muziekgebouw aan ‘t IJ en Bimhuis. In de Grote Zaal van het Muziekgebouw zijn onder andere het Matangi Quartet, Yuri Honing en het Asko|Schönberg ensemble te horen. In de Kleine Zaal speelt bijvoorbeeld jong talent van het Conservatorium in Amsterdam. In het Bimhuis treedt slagwerker Han Bennink op, samen met klarinettist Michael Moore en gitarist Jorrit Westerhof. De Konrad Koselleck Big Band herdenkt met Echo’s van de Bijlmerramp, de vliegtuigramp uit 1992. In het Atrium presenteren de muziekinstellingen zich op de informatiemarkt, onder andere het Nederlands Philharmonisch Orkest, Nationale Opera en Ballet en de Nederlandse Bachvereniging.

Museumkwartier
In het hart van het Marineterrein is het Museumkwartier te vinden. Alle toonaangevende musea geven een voorproefje van de nieuwe tentoonstellingen van het komende seizoen. Met toegankelijke presentaties en bijzondere verhalen over kunst en hun collecties. Op het Marineterrein staat ook het ABN AMRO podium met Nederlandse bandjes en artiesten. Op vrijdag treden soulzanger Steffen Morrison op, zangeres Shary-An en de afro-funk band Zitakula. Zaterdag presenteert Sena Performers in samenwerking met GRAP nieuwe artiesten. Met onder andere de indiepop van Radio Eliza en jazzzangeres Ntjam Rosie. De Nederlandse band Electric Company verweeft hun postpunk, neo-psychedelica en old school popnummers tot een geheel. Op zondag is het podium voor jong talent. Voorafgaand aan de Uitmarkt werden deze performers gecoacht door Karin Bloemen, Lucas en Arthur Jussen, Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Het Conservatorium Amsterdam. Karin Bloemen en de broers Jussen pakken samen met hun talenten ook het podium.

De Uitmarkt van vrijdag 25 t/m zondag 27 augustus op het Oosterdok.