Home Overzicht Oosterkerk als Tempel voor de Helden van de jaren 60

Oosterkerk als Tempel voor de Helden van de jaren 60

2

Wat moeten we met de Oosterkerk? Die vraag is opeens weer actueel. De gemeente is ermee bezig en de kranten berichten erover. De Radicale Oppositie Beweging, de ROB, wil van de Oosterkerk een tempel maken om de helden uit de jaren zestig van de twintigste eeuw te eren. Helemaal te wauw. Een blitse  totaalervaring, helemaal in de sfeer van die tijd.

Vloeistofprojecties, geestverruimende middelen, hippiemode, sitarmuziek, wierook, blote dans en dagelijks een happening.  Instant karma. Instant succes. De Oostelijke Eilanden zijn hiervoor de logische locatie.

Hier lag de boot van de Lowlands weed company van Kees Hoekert, het eerste openlijke soft drugs verkoperde bedrijf in ons polderlandje. Hier woonde anti-rookmagiër, icoon van de jaren zestig en schreeuwlelijk Robert jJsper Grootveld. In de gracht liggen nog immer zijn eilanden van piepschuim. Johnnie the Selfkicker, schrijver, dichter, poëet, woonde er ook met zijn muze Yvonne.

Cor Jaring, die fotograaf  die hippe jaren zestig op de gevoelige plaat vastlegde werd hier geboren en had hier aan het eind van zijn leven een laatste tentoonstelling. En Aatje Veldhoen, de  meest spraakmakend kunstenaar van die hippietijd woonde er in een huis dat op zichzelf al een museum is. Onwijs gaaf.

Nu is het moment om hun plaats in de geschiedenis te verankeren en dit geweldige idee ten uitvoer te brengen. Het is tijd om deze droom werkelijkheid te laten worden. Te gek.

Om te eren wie ere toekomt. Onze helden van de jaren zestig van de twintigste eeuw. Mensen die zo ongelofelijk veel hebben betekend voor Amsterdam. Hun inspiratie, hun gedachten,  hun werk en hun leven aan onze mooie stad hebben geschonken. Opdat zij niet vergeten worden.

En zo wordt tegelijkertijd een nieuwe grensverleggende toeristenattractie gecreëerd, die van heinde en verre bezoekers zal trekken. Die helemaal in de sfeer die tijd kunnen onderdompelen. Kassa. Weet je wel.

Dus vooruit, geen gezeur, alle neuzen een kant en schouders eronder, dan zullen we ze eens een poeppie laten ruiken.

Het is een gouden kans, die Amsterdam niet voorbij mag laten gaan. En het is maar dat U dat weet.