Home Levensvisie Oosterkerk wordt ook weer kerk

Oosterkerk wordt ook weer kerk

0

CityKerk wordt dit najaar actief in de Oosterkerk. Predikant Tim Vreugdenhil gaat een paar dagen per maand de Oosterkerk gebruiken voor CityKerk Amsterdam. Daarmee wil hij een geloofsbeleving laten ontstaan die past bij de 21e eeuw. Tim Vreugdenhil vindt als predikant dat een kerkgebouw de unieke mogelijkheden heeft om de spirit van de stad te verwoorden en verbeelden.

Onlangs schreef Tim Vreugdenhil samen met een aantal anderen een opiniestuk in het Parool waarin hij er voor pleitte (lege) Amsterdamse kerken meer te laten bruisen. Hij heeft met CityKerk een stadskerk voor ogen die fungeert als netwerk van mensen die antwoorden verwachten op essentiële vragen. Antwoorden waar je het ook gerust hartgrondig mee oneens kan zijn.

Netwerkbijeenkomst
Inspiratie vond hij onder andere in Londen, Parijs en Berlijn waar respectievelijk St. Martin in The Fields, Saint Eustache en de Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche op een vernieuwende manier met het geloofsleven bezig zijn. Concreet betekent de CityKerk dat een bijeenkomst ook wel iets weg heeft van een netwerkbijeenkomst, een lunch en/of een kantoorborrel op donderdagavond. Met de StadsPreek wil CityKerk ook iets toevoegen aan het culturele aanbod van Amsterdam: stand-up theology.

Volgend jaar
De Predikant zal tot en met het eind van het jaar vanuit de Oosterkerk werken. Afhankelijk van het resultaat zullen Tim Vreugdenhil en CityKerk ook in 2016 hun activiteiten vanuit de Oosterkerk ontplooien. Donderdag 8 oktober om 20.00 uur is er een NetKerk-avond in de Oosterkerk waarbij de ideeën en plannen van CityKerk gepresenteerd worden en er gediscussieerd kan worden over hedendaags gebruik van Amsterdamse kerkgebouwen.