Home Overzicht Oostpoort krijgt Oostportaal voor een opener uitstraling

Oostpoort krijgt Oostportaal voor een opener uitstraling

0

Oostpoort maakt volgens bewoners en ondernemers een te gesloten indruk, met name vanaf de Linnaeusstraat. Om de nieuwe wijk en het winkelcentrum een opener uitstraling te geven wordt een kunstwerk gerealiseerd, Oostportaal. Het staat op het Land van Cocagneplein voor Albert Heijn dat in verbinding staat met een tweede kunstwerk op de hoek van de Pretoriusstraat en de Linnaeusstraat bij Kwekkeboom.

Vorig jaar is drie kunstenaars gevraagd een idee uit te werken om de buurt Oostpoort meer op de kaart te zetten. Een adviescommissie van kunstkenners, bewoners en ondernemers beoordeelden de schetsontwerpen van de kunstenaars. Ook bewoners en ondernemers uit de buurt gaven hun mening. Kunstenaar Krijn de Koning won de competitie met ‘Oostportaal’. Hij mag zijn voorstel verder uitwerken.

Verbinding door Oostportaal
Met zijn idee ‘Oostportaal’ stelt Krijn de Koning voor een kunstwerk te plaatsen op het Land van Cocagneplein, dat in verbinding staat met een tweede kunstwerk op de hoek Pretoriusstraat/ Linnaeusstraat. Het zijn twee monumentale architecturale vormen bestaande uit een serie rechthoekige poorten. De poorten zijn opgebouwd uit verschillende doorgangen die de hoogte in gaan. Elke doorgang heeft andere maten, zowel qua hoogte als breedte, er is een massieve poort met pilaren van ruim 1 meter dik en 2,5 meter hoog, en net breed genoeg voor een kind om doorheen te lopen.

Ruimtelijke objecten
De meest ranke en hoogste poort bereikt een hoogte van respectievelijk 8 en 9 meter. Hieromheen is een heel scala aan poorten gebouwd die het werk verschillende perspectieven en doorkijkjes geeft. Ondanks dat het enorme objecten zijn, stralen ze een bepaalde lichtheid uit. Het zijn geen massieve maar ruimtelijke objecten. De sculpturale structuren gaan een duidelijke relatie aan met de omliggende omgeving. De gekozen kleurtinten zijn daar een mooie aanvulling op.

Visuele stop
Het zijn kunstwerken, maar niet alleen om naar te kijken: je kan ze betreden, er verblijven en gebruiken. Kinderen zullen door de poorten willen rennen en zich verstoppen achter de pilaren. Het werk op het Plein van Cocagne toont een serie van poorten en een statafel. Op het pleintje bij de Pretoriusstraat worden de bestaande bankjes geïntegreerd in het kunstwerk. Deze locatie is veel intiemer. Op het plein is meer doorstroming. In de Linnaeusstraat zorgt het kunstwerk straks voor een soort visuele ‘stop’ die duidelijk maakt dat je hier bij Oostpoort bent.

Het kunstwerk wordt naar verwachting in het voorjaar van 2020 gerealiseerd.