Home Lezen en schrijven Op avontuur voor een goed doel

Op avontuur voor een goed doel

0

Een gekko? Best een gek woord toch? Tijdens het lezen van Christoffel de ontdekkingsgekko dacht ik dat Reina dit woord had bedacht, omdat het voor kinderen zo’n leuk woord is. Maar nee, een gekko bestaat echt. Het is een soort hagedis die mensen als huisdier kunnen hebben en ook in Artis zijn gekko’s te bewonderen.

Reina Jongkind, opgegroeid in de Linnaeusparkweg, heeft zelf een gekko en wilde altijd al een boek schrijven. Ze kwam op het idee om een boek te schrijven over een gekko die ontsnapt en avonturen beleeft. Ik praat met haar over haar boek en haar bestaan als parttime schrijver en uitgever.

Moeilijke woorden
Reina werkt bij Manpower als consultant, maar wist als kind al zeker: ze wilde schrijver worden. Ze wist alleen niet waar het verhaal over moest gaan, totdat ze een gekko als huisdier kreeg. Op een gegeven moment ontsnapte Christoffel uit het terrarium. Toen kwam ze op een idee. Ze zou een verhaal schrijven over Christoffel de ontdekkingsgekko. Ze was hier een paar jaar mee bezig, ze had geen haast. Er was geen enkele druk om het boek af te maken. Geen druk vanuit haarzelf, haar omgeving of van een uitgever, want Reina geeft zelf haar boek uit. Ze doet dus zelf de eindredactie en alle organisatie rondom het uitgeven van het boek. Ze liet haar verhaal lezen aan haar zus die kleuterjuf is. De moeilijke woorden die ze had vermeden kwamen er weer in, want volgens haar zus was het heel goed dat kinderen ook nieuwe woorden zouden leren. De illustraties werden gemaakt door haar vader. Hij tekende vroeger altijd al kleurplaten voor zijn dochters. Best spannend natuurlijk om met je vader samen te werken. Het bleek al
snel dat ze goed konden samenwerken en dezelfde ideeën hadden.

Kika
Reina wilde eigenlijk het boek alleen uitgeven voor familie en vrienden. Uiteindelijk besloot ze toch naar een boekwinkel te gaan en nu ligt het boek in de Linnaeus boekhandel en bij Van Pampus. Maar de meeste boeken distribueert Reina zelf tot nu toe. De eerste druk van Christoffel is al bijna uitverkocht en er komt een nieuwe druk aan. En ook een Engelse versie is in aantocht. Het woord gekko is daarin niet iets van ‘weirdo’, maar ‘gecko’. Toen ze met het boek bezig was was er in haar directe omgeving een kind dat kanker kreeg. Haar hele leven had altijd in het teken gestaan van goede doelen, dus toen kwam ze op het idee om een gedeelte van de opbrengst van haar boek te laten gaan naar Kika, de stichting ‘Kinderen Kankervrij’.

Drukke dame
Reina heeft een druk leven. Naast het werken voor Manpower heeft ze dus de afgelopen jaren aan het boek gewerkt.
Ze is gek op dansen, doet aan fitness én is vrijwillig conflictcoach bij Vrijplaats Amsterdam, een plek waar mensen met weinig geld geholpen worden met conflictbemiddeling. Ze lijkt er niet onder gebukt te gaan. Integendeel, in het gesprek komt ze ontspannen maar ook buitengewoon energiek over. Het dansen gaf haar de gelegenheid om een boekpresentatie van Christoffel te houden in de balletstudio Van den Ende aan de Kruislaan op 28 oktober. Er waren zo’n 55 mensen dus Reina kon flink veel signeren en verkopen.

Aanrader
Christoffel de ontdekkingsgekko is een leuk boek om te lezen en voor te lezen. De drang tot avontuur is diep in Christoffel geworteld. De illustraties zijn prachtig en zullen jonge kinderen zeer aanspreken. Het boekje levert ook gespreksstof op, zoals over het hebben van een huisdier en een wereld waarin dieren jagen op andere dieren. Het is een educatief boek.

Reina staat ook op de Goede Doelen markt in de Hofkerk aan het Linnaeushof op 16 december. Dus wil je een leuk en interessant boek voor een kind of jezelf en tevens een belangrijk goed doel steunen, ga dan naar een van beide boekwinkels in Oost of kom naar deze markt in de kerk in Oost.

Check www.facebook.com/christoffeldeontdekkingsgekko