Home Kunst Op je surfplank door Q-Factory met The Bootleg Beach Boys

Op je surfplank door Q-Factory met The Bootleg Beach Boys

0

Het was een avond vol herkenning en herinneringen. Mensen keken elkaar aan en wisten: wij denken hetzelfde. ‘Die mooie vakantie in zuid-Frankrijk’, ‘die heerlijke zomeravonden aan het strand’ of ‘die toffe LP-plaat van mijn vader’. Jong en oud was aanwezig. Iedereen sprong, zong en danste er op los.

Tekst Eline van Dam

Dinsdag traden The Bootleg Beach Boys op in het culturele Q-Factory. Deze tribute band imiteert, zoals de naam al zegt, de legendarische Beach Boys. En dat doen ze tot in detail. Je hoefde je ogen niet eens dicht te doen om het idee te hebben dat je bij een concert van The Beach Boys stond. De typische Beach Boy-look, de jaren ’60 kapsels, de sound, de instrumenten en de timing waren precies zoals die van de Beach Boys. En de surfplank aan de rechterkant van het podium maakten het helemaal af.

Na uitverkochte theatershows in Ierland en Australië besloten de mannen van The Bootleg Beach Boys Nederland op zijn kop te zetten. In Amsterdam wisten zij dit van begin tot eind te bereiken. Er waren retro stoelen en banken aan de zijkant geplaatst, maar zelfs daar zaten mensen niet stil. Vooral niet toen Do It Again uit de speakers klonk.

Er werden solo’s gedaan, er werd a capella gezongen en er werd natuurlijk geswingd op topsongs als Salt Lake City en Farmer’s Daughter. Het werd steeds gezelliger en de sfeer werd steeds vrolijker. Vreemden werden vrienden, het bier ging nog lekkerder smaken en de donkere vloer transformeerde in een wit zandstrand met palmbomen.

Halverwege de show arriveerden de Ierse mannen, vergezeld door het nummer Surfing U.S.A., op het podium in zwembroek en met hawai-ketting. Het leek wel een ouderwetse avond in 1964! De knieën werden los geschud, de heupen vlogen in het rond en mensen maakten met hun armen golfbewegingen. Surfing U.S.A. werd opgevolgd door een perfecte vocal op Papa-Oom-Mow-Mow. En het publiek werd nog gekker!

Het kon natuurlijk niet missen, want als kers op de taart eindigden The Bootleg Beach Boys met Good Vibrations. Iedereen genoot van de heerlijke vrolijke onbezorgde sfeer in de zaal en gaf zich voor de laatste keer helemaal over. Het was een energieke avond swingen! Als je The Bootleg Beach Boys sterren mocht geven, gaf je er tien (waarvan er vijf naar de Q-Factory gaan, want de kwaliteit van het geluid en de timing van de lichten was weer top).