Home BoekvandeWeek Op zoek naar Kafka

Op zoek naar Kafka

0

Onlangs bespraken wij met onze leesclub Donker woud van Nicole Krauss. Daarin gaat het onder meer over een schrijfster met een writer’s block die naar Israël vertrekt om daar inspiratie op te doen voor een nieuw boek. Eenmaal in Tel Aviv aangekomen, wordt zij door een hoogleraar gevraagd een onvoltooid theaterstuk van Kafka af te schrijven. Het verhaal neemt vervolgens een opmerkelijke wending, die ik achterwege zal laten voor diegenen die het boek nog willen lezen. Donker woud is een mysterieus boek, dat net als het leven van Franz Kafka, met raadsels omgeven is.

Ook Sipko Melissen heeft een poging gewaagd om meer inzicht te krijgen in  de onduidelijkheden rond het leven en werk van Kafka. In Kafka op Norderney  gebruikt Melissen naast de gevestigde biografieën over Kafka, zijn fantasie om de verschillende periodes in het leven van Kafka te beschrijven. Hij neemt de lezer mee op zijn literaire zoektocht naar de persoon Kafka en weet mooie sfeerbeelden op te roepen van plekken die Kafka begin twintigste eeuw bezocht, zoals Venetië, Merano en Norderney. Zijn gedachtes over de lacunes in de biografieën over Kafka zijn prikkelend en smaken naar meer.

Feit blijft dat je na het lezen van zowel Kafka op Norderney en Donker Woud achter blijft met meer vragen dan antwoorden. Niet per se vervelend.

_____

Donker woud is geschreven door Nicole Krauss, vertaald door en uitgegeven door Ambo Anthos
Kafka op Norderney is geschreven door Sipko Melissen en uitgegeven door Van Oorschot
Sharon Perlee is boekverkoper bij Java Bookshop Javastraat 145