Home Overzicht Opbrengst Brinkiebus op Blijburg aan Zee naar vluchtelingen op Lesbos

Opbrengst Brinkiebus op Blijburg aan Zee naar vluchtelingen op Lesbos

0
Muntenman Toon Borst en Stanja van Mierloo met de Brinkie inzamelbus.

In het restaurant van Blijburg aan Zee staat nu een Brinkie inzamelbus. Daar kun je buitenlandse munten en biljetten indoen, maar ook guldens, goud en zilver en eurocentjes. De opbrengst van de inhoud gaat de komende maanden via de Stichting Because We Carry helemaal naar de vluchtelingen op Cara Tepe op Lesbos. Een aantal betrokkenen sprak dat afgelopen week met elkaar af toen zij via Facebook contact hadden over de erbarmelijke situatie waarin vluchtelingen als gevolg van het haperend Europese beleid verkeren.

De organisatie Because We Carry is op Lesbos inmiddels al anderhalf jaar actief en bestaat uit een aantal vrouwen uit Amsterdam die allerlei acties organiseerden voor ‘de buren van Steffi‘. Steffi is een van de vrijwilligers die daar een geruime tijd bivakkeert. Het zijn vrijwilligers die in het afgelopen jaar allerlei inzamelingen hielden van schoenen en laarsjes voor kleine kinderen in het voorjaar. Zij  zamelden ook duizenden winterjassen in voor het najaar. Op Lesbos verzorgen ze ook het ontbijt en organiseren ze andere activiteiten voor inmiddels méér dan duizend vluchtelingen. Ze scharrelen het bij elkaar via allerlei netwerken.

Amsterdammer van het jaar
De Brinkie inzamelbus is een initiatief van Toon Borst, ook wel bekend als De Muntenman, Vorig jaar werd hij gekozen tot Amsterdammer van het Jaar. Sinds 2001 staat hij al elke maandagmorgen op de Noordermarkt en zamelt hij munten in voor het goede doel. Daarmee heeft hij bijna 400.000 euro ingezameld, dat is jaarlijks ongeveer 30.000 euro. Ook dit jaar gaat ongeveer één derde van de opbrengst van Brinkie’s muntenactie naar projecten van vrijwilligers die acties en activiteiten in Amsterdam en ‘verweggistan. Daarom was deze deal volgens Toon Borst binnen een paar minuten op Facebook beklonken.

Behalve munten en biljetten naar de Brinkiebus op Blijburg  te brengen, kun je ook een donatie storten op Triodos NL85 Trio 0391073796 t.n.v. Because We Carry. Opsturen van munten en biljetten kan ook naar Brinkie’s muntenactie, Meerkerkdreef 27 1106 GZ Amsterdam. De portokosten krijg je retour als je je rekeningnummer vermeldt.

www.muntenactie.nl