Home Overzicht ‘Open Joodse Huizen’ vertellen hun verhaal op 4 en 5 mei

‘Open Joodse Huizen’ vertellen hun verhaal op 4 en 5 mei

0

Op 4 en 5 mei vindt de zesde editie plaats van het herdenkingsprogramma Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet Amsterdam. In woonkamers, klaslokalen, café’s of zolders worden verhalen verteld over het joodse leven en over het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bewoners van nu stellen hun huis open om getuigen of nazaten over het toenmalige leven te laten vertellen. Nieuwe generaties vertellen over hun grootouders in het Nationaal Holocaust Museum en in diverse huiskamers vertellen ooggetuigen uit eerste hand.

Je krijgt eenmalig de kans om op de plek waar de geschiedenis zich heeft afgespeeld te luisteren naar persoonlijke (levens)geschiedenissen uit de stad. Dit jaar openen 37 locaties in Noord, West, Centrum, Zuid én Oost hun deuren voor ruim vijftig herdenkingsprogramma’s. Locaties zijn onder andere de Hermitage, het Nationaal Holocaust Museum, het Lloyd Hotel, het Tropenmuseum, De Burght, het Zonnehuis, Café ‘t Mandje en vele huiskamers. Alle bijeenkomsten zijn op 4 en 5 mei tussen 10.00 en 16.00 uur, duren maximaal een uur en zijn gratis toegankelijk. De deuren sluiten als het huis vol is.

Op 4 mei zijn er onder meer de volgende open huizen in Oost

  • Lloyd Hotel en Zeeburgerdijk: hier werden in de jaren 30 Duits-joodse vluchtelingen opgevangen, aan de hand van bijzondere documenten en foto’s wordt op beide plekken een licht geworpen op het dagelijks leven aldaar.
  • In de Burcht aan de Henri Polaklaan 9 vertelt diamantair Ephraïm Goldsoff om 10.00 uur vooroorlogse en naoorlogse verhalen over de Amsterdamse diamantairswereld en de bijzondere oorlogsgeschiedenisi van zijn ouders.
  • In de Tweede Oosterparkstraat 245 woonde de familie Cohen. De zoon van dochter Annie Cohen vertelt om 10.00 en om 12.00 uur over het familieleven in hun voormalige huis.
  • Jacques Springer groeide op om de hoek van het Waterlooplein. Op het adres Rapenburgerstraat 169 gaat schrijver Wally de Lang om 12.00 uur met hem in gesprek .
  • Chroniqueur Frits Slicht vertelt om 14.00 uur in de Danie Theronstraat over Carla Caplan, die hij vele malen interviewde.

5 mei zijn er onder meer de volgende activiteiten

  • Kinderen van Indonesische verzetsstrijders vertellen om 12.00 en om 14.00 uur vanuit het Tropenmuseum over het werk van hun ouders.
  • Nieuwe Herengracht (de huidige Hermitage): Dick Hulsman om 15.00 uur over zijn vader en verzetsman en de geheime zendmast die hij in dit huis opzette.
  • In het dispuutshuis Dido, Oosterpark 52 vertelt de huidige generatie Didonezen over het verzetsverleden van hun dispuut.

Door het programma heen zijn specifieke routes te volgen met de volgende thema’s: Vrouwen en verzet, nieuwe generaties, ooggetuigen, geschikt voor families en muziek. Het complete programma is te vinden op www.openjoodsehuizen.nl en www.huizenvanverzet.nl.