Home Overzicht Openbare Werkplaats wil groeien in nieuw pand

Openbare Werkplaats wil groeien in nieuw pand

0
Stijn van den Ende en bezoekers tijdens de Open Dag van vorig jaar.

In de Openbare Werkplaats kun je per dagdeel een werkplek met compleet uitgeruste machines huren. Daar is zoveel belangstelling voor dat een naastgelegen pand aan de Cruquiusweg in gebruik wordt genomen. Op 12 mei is de officiële opening met een Open Dag.

Foto’s Hans Heitgeert

In 2012 is de Openbare Werkplaats (OWP) gestart met een uniek concept waar men per dagdeel een werkplek met compleet uitgeruste machinale werkplaats kan huren. Het is een plek waar zowel professionele als de hobbymatige ambachtslieden zelf aan de slag kunnen met professionele machines voor de bewerking van hout en metaal.

Prachtige plek
Remco van der Vecht en Stijn van den Ende waren er van overtuigd dat dit concept zou aansluiten bij zowel de beroeps- als hobbymatige creatieveling en startten vijf jaar geleden de Openbare Werkplaats. ‘Het mooiste is dat we een plek hebben gecreëerd, waar zoveel verschillende mensen komen met allerlei mooie, gekke en unieke ideeën met prachtige eindresultaten als gevolg. Het is inspirerend voor iedereen die hier komt en het versterkt elkaar. Het is echt een waardevolle plek in Amsterdam om trots op te zijn.’

Open Dag
Op 12 mei organiseert de OWP een open dag van 12.00 tot 17.00 uur. Die dag worden rondleidingen gegeven zodat iedereen (opnieuw) kennis kan maken met de mogelijkheden bij de OWP, Maar uiteraard is niets leuker dan het zelf doen dus deze dag staat dan ook in het teken van diverse mini-workshops. Deze worden, tegen een kleine vergoeding, gegeven door een aantal betrokken vakdocenten. Denk daarbij aan: lassen, smeden, meubel stofferen en houtdraaien. Ook aan de kinderen heeft de OWP gedacht door een workshop ‘creatief met hout’ aan te bieden.

Ook vaste huurders
Meer dan duizend gebruikers hebben inmiddels de weg gevonden naar de werkplaats. De diversiteit van de projecten die hier worden gerealiseerd is enorm. Juist in de opkomende maakindustrie en met de herwaardering van het ambacht heeft de OWP een platform gecreëerd waar men elkaar weet te vinden en te versterken. Naast het verhuren van werkplekken per dagdeel heeft de OWP ook ateliers te huur voor vaste huurders. Bedrijven als Indusign, New Electric (winnaar van DAM prijs 2016) hebben hun vaste werkplek gevonden op het terrein van de OWP.

De afdeling houtbewerking in het oude pand.

Ambachtelijke cursussen
Daarnaast heeft de OWP zich in Amsterdam onderscheiden als de plek voor het volgen van ambachtelijke cursussen. Hierin heeft de OWP vanaf de start de samenwerking gezocht met de Volksuniversiteit in Amsterdam. Het cursusaanbod is op dit moment gegroeid naar ruim 50 verschillende cursussen in zowel de Nederlandse als Engelse taal.

Om alle groeiende activiteiten te kunnen herbergen is de OWP verhuisd naar het naastgelegen pand op de Cruquiusweg met een dubbel aantal vierkante meters. Daarmee kan de OWP beter aan de vraag van de klanten voldoen en is er ruimte om in de toekomst mee te bewegen.

Openbare Werkplaats, Cruquiusweg 78

Vorig artikelSterrenkok laat zich inspireren door ‘Hollandse Meesters’ in Hermitage
Volgend artikelNieuw QO hotel in Amstelkwartier vol van circulariteit en duurzaamheid