Home Duurzaam Operatie Steenbreek wil groen voor stenen

Operatie Steenbreek wil groen voor stenen

0
Pleinen van steen

Oost is enorm versteend. Pleinen en tuinen die vroeger groen waren, zijn inmiddels met stenen en tegels bedekt. Hoewel dit makkelijk is in het onderhoud en voor de gemeente kostenbesparend werkt, levert het ook heel veel problemen op. De Operatie Steenbreek wil versteende tuinen en pleinen weer groen maken. Op 30 mei is er in Jungle Amsterdam de aftrap van dit project.

Het klimaat verandert op de wereld, maar ook hier in Amsterdam. We merken dit doordat er steeds vaker en steeds heviger regenbuien vallen, met als gevolg dat er wateroverlast ontstaat. Kelders en kruipruimtes lopen vol, parken vertonen enorme plassen, waardoor bomen wegrotten of omvallen en straten en pleinen blank komen te staan. Al die stenen zorgen ervoor dat het water niet meer in de grond kan zakken.

Grote temeratuurverschillen
Tegelijk merken we in de zomer dat de stad steeds warmer wordt. Het temperatuurverschil tussen sommige delen van de stad en het platteland lopen regelmatig op tot boven de 10 graden. Met name ouderen en zieken ondervinden hiervan veel hinder, soms met ernstige gevolgen. Stenen absorberen veel warmte, die lang nadat het afkoelt nog blijven uitstralen. Gevolg is dat ook ’s nachts als het zou moeten afkoelen, de temperatuur in de stad relatief hoog blijft.

‘Stenen eruit en plantjes erin’
Tijdens Operatie Steenbreek willen we versteende tuinen en pleinen weer groen maken. Onder het motto ‘stenen eruit en plantjes erin’, willen we bewoners, bedrijven en beleidsmakers overtuigen van de voordelen van een groene stad.

Start project in Oost
Op 30 mei in Jungle Amsterdam vindt de aftrap van dit project plaats. Tim van der Steen van gemeente Haarlem komt vertellen over de ervaringen in Haarlem en Frank Groen, buurtbewoner en initiatiefnemer van het Groentegel project in Oost ligt zijn project toe. Aan de hand van beelden van geslaagde projecten uit Amsterdam en andere gemeenten geven we inzicht in de resultaten van Steenbreek.

Het Steenbreek team
Wil je zelf actief worden in deze Operatie, sluit je dan aan bij het Steenbreek Team, waarmee we samen met bewoners, gemeente en bedrijven op willen trekken om de versteende delen van Amsterdam weer aantrekkelijk en groen te maken. Kom ook vooral langs als je zelf een versteende tuin hebt, de eerste deelnemers krijgen mooie plantjes in ruil voor de stenen uit hun tuin.

Kom op woensdag 30 mei om 20.00 uur naar Jungle Amsterdam, Tweede van Swindenstraat 26. De toegang is gratis en de koffie staat klaar.

Tuinen met groen