Home Overzicht Opnieuw gedoe over straatnamen Centrumeiland

Opnieuw gedoe over straatnamen Centrumeiland

0
Slag op de Zuiderzee. Deel van ets van Jan Luyken.

Burgemeester Femke Halsema ligt overhoop met de straatnamencommissie. Straten vernoemen naar zeehelden werd van tafel geveegd. Ook de namen van dansstijlen gebruiken mocht niet. Nu dreigen straten op het nieuwe Centrumeiland geen straatnamen te krijgen, maar nummers.

Vorig jaar besloot de straatnamencommissie de straten van het nieuwe Centrumeiland van IJburg te wijden aan de Slag om de Zuiderzee van 1573. Stadsdeel Oost vond dat maar niets. Het zijn immers bijna allemaal namen van blanke mannelijke zeehelden, die ook nog eens moeilijk zijn uit te spreken.

Geen namen van dansstijlen
Een suggestie om de straten te vernoemen naar internationale dansstijlen werd ook van tafel geveegd. De burgemeester vond dat wel een ‘te oubollige’ oplossing om recht te doen aan ‘de moderne samenleving. Toch zou daarmee de diversiteit van de Amsterdamse bevolking op een leuke manier in beeld worden gebracht.

Geen leiders van slavenopstanden
Uiteindelijk kwam het stadsbestuur met het voorstel om de straten te vernoemen naar de leiders van slavenopstanden. Maar dat zag de straatnamencommissie weer niet zitten. Naar een aantal van die leiders is namelijk al op andere plekken in de stad een straat vernoemd.

Misschien dan maar nummers
De bevoegdheid om straatnamen toe te kennen ligt bij de burgemeester. Maar het is niet eerder voor dat een burgemeester zich zo nadrukkelijk met dat advies bemoeit. Halsema zegt vooralsnog te wachten op een nieuw advies van de commissie. De tijd dringt echter, omdat de wijk al bijna af is. De burgemeester liet weten dat als er niet op tijd een nieuw advies ligt, de straten alleen nummers krijgen.