Home Nieuws uit Artis Opnieuw netgiraffe geboren, het heeft al gedronken

Opnieuw netgiraffe geboren, het heeft al gedronken

0

Het is een drukte van belang in de kraamkamer van de stal van de netgiraffen in Artis. Na een draagtijd van 15 maanden is er opnieuw een netgiraffe geboren. De dierverzorgers waren vanochtend verrast dat het giraffeveulen al geboren was. Afgelopen week werd er ook een giraffeveulen geboren maar die overleed na een paar dagen.

Foto Artis, Ronald van Weeren

De jonge netgiraffe (Giraffa camelopardalis reticulata) is een hengst. Het giraffeveulen heeft al gedronken bij de moeder. En dat is heel belangrijk. Anders dan bij de eerder geboren netgiraffe is de moeder wel ervaren: ze heeft al vijf keer eerder geworpen. De kudde bestaat nu, inclusief de pasgeboren hengst, uit tien netgiraffen. Het giraffeveulen zal binnenkort voor het eerst op de Savanne te zien zijn.

Drinken belangrijk
Bij het giraffeveulen dat op 7 november werd geboren, verliep de bevalling goed, maar het lukte het veulen niet om te drinken bij de moeder. De moedergiraffe, voor wie het haar eerste bevalling was, accepteerde de drinkpogingen van de pasgeboren merrie niet. Dit gebeurt vaker na een eerste bevalling. Ondanks dat de dierverzorgers en dierenartsen er toen alles aan gedaan hebben om het veulen te redden, is het doodgegaan.

Al sinds 1856 in collectie
De giraffen in Artis zijn netgiraffen. Dit is een ondersoort van de giraffe (Giraffa camelopardalis). Ze zijn te herkennen aan het netvormige vlekkenpatroon, bestaande uit grote, hoekige vlekken, gescheiden door dunne witte lijnen. Artis neemt deel aan het Europese fokprogramma voor de netgiraffen. Artis heeft sinds 1856 giraffen in de collectie en was daarmee de eerste Nederlandse dierentuin met giraffen.

Vorig artikelGaskraan stap voor stap dicht: In 2050 stad aardgasloos
Volgend artikelOostpoort scoort goed als schoon winkelcentrum