Home Wonen Oranje boven?

Oranje boven?

0

Opruimspecialist Linda Groen is professional organizer en auteur van de boeken Wat een bende! | Professional organizing, je leven op orde | Opgebrand en uitgeblust

De mooiste dag van het jaar is weer in aantocht: Koningsdag. Niet dat ik zo koningsgezind ben. Nee, de verjaardag van de koning is in mijn buurt een mooi excuus om een feestje te vieren. Dat is veertig jaar geleden begonnen als een bescheiden straatfeest en nu een beetje uit de hand gelopen. Er is namelijk niet alleen feest op 27 april. Het begint met het versieren van de lantaarnpalen in onze buurt. Ruim twee weken dragen die lampenkappen, wat sfeervolle verlichting geeft. Onder één van die lampenkappen wordt een poëzieavond georganiseerd. Ondanks dat de uit eigen werk voordragende dichters en het publiek buiten op het plein zitten, geeft het een intieme sfeer. De ochtend voor Koningsdag wordt gestart met de opbouw van allerlei attracties en podia. ’s Avonds eten er voor mijn deur honderden mensen zittend aan kraampjes en voor degenen die geen kaarten voor dit diner hebben bemachtigd ontstaan spontaan allerlei alternatieve straatdiners. Daarna is er op de Bredeweg een operavoorstelling. En dan moet Koningsdag dus nog beginnen.

De voorpret is eind maart al begonnen: dit jaar is vier weken (!) voor Koningsdag de ‘bezetting’ al gestart. Met krijt wordt er zeer tijdig aangegeven wie waar zit op de vrijmarkt. Als het dan geregend heeft, zie je iedereen weer verschijnen met een krijtje om zijn marktplek af te tekenen. Leuk om gade te slaan.

Op Koningsdag zelf arriveren de eerste amateur-verkopers al om zes uur, maar vanaf een uur of acht is meestal een goed moment om naar buiten te gaan. Er zijn dan al heel wat waren uitgestald en het is dan nog rustig genoeg om alle aangeboden spullen op mijn gemak te kunnen bekijken. Het lijkt waarschijnlijk en paradox voor een opruimspecialist, maar ik koop dus graag spullen op deze uitgestrekte jaarlijkse rommelmarkt. Voordeel is namelijk dat ik het gekochte later makkelijk kan wegdoen, omdat het zo goedkoop was in de aanschaf.

Als je vroeg op strooptocht gaat, kom je soms prachtige dingen tegen. Zo heb ik ooit mijn servies uit kunnen breiden voor een paar euro en heb ik nieuwe bordspellen en legpuzzels gekocht die nog in het cellofaan verpakt waren. Koningsdag is ook een ideaal moment om boeken, cd’s en dvd’s te kopen. Na gebruik geef ik die aan de kringloopwinkel, dus mijn huis slibt niet dicht. De sport is om goed spul te kopen voor weinig geld. Verder geniet ik van de kleine kinderen die soms steengoede verkopers blijken te zijn of die erg hun best doen om niet vals te spelen op hun muziekinstrument.

Met Koningsdag is mijn huis een zoete inval. Ook daar geniet ik van. Vanaf mijn bank heb je een goed uitzicht op de mensenmassa. Ook kom ik veel bekenden tegen die hier wonen, gewoond hebben of naar school geweest zijn en terugkomen voor deze feestelijke dag. Het dorpsgevoel is daardoor niet ver weg.

Tip

Zorg dat je op Koningsdag voldoende muntgeld op zak hebt.

Vorig artikelVerrassing op Pasen: Netgiraffe geboren in Artis
Volgend artikelAltijd bereikbaar