Home BoekvandeWeek Oscar Spaans: Vacuüm

Oscar Spaans: Vacuüm

0

7 Verhuizen. Debuterend schrijver Oscar Spaans doet dit werk nog steeds vrij regelmatig naast zijn andere werkzaamheden als columnist en het schrijven van korte verhalen. Niet zo wonderlijk dus dat zijn eerste verhalenbundel volledig aan dit onderwerp gewijd is. Hij beschrijft het thema verhuizen vanuit verschillende perspectieven: de verhuizer, het personage dat een nieuwe woning betrekt of juist een oude woning verlaat, iemand die tijdelijk een woning bewoont omdat de eigenaar op vakantie is, etc. De personages staan allemaal op een kruispunt in hun leven, ze bevinden zich in een soort vacuüm in tijd en ruimte, en weten niet hoe en wanneer ze verder moeten.

Spaans won in 2017 de Grote Lowlands verhalenwedstrijd (met het verhaal ‘Beestjes’, ook opgenomen in dit boek), en nu is er dan deze bundel.

Één van de verhalen uit deze bundel is getiteld ‘Klaas Hutter ‘, in dit verhaal beschrijft Spaans het leven van deze man gezien door de ogen van zijn buren. De buren van Klaas Hutter zien hem iedere dag met een bakfiets door de straten rijden, in deze bakfiets verzamelt Klaas iedere dag meer troep die hij vervolgens in zijn huis en tuin opslaat. De stapels met rotzooi worden iedere dag hoger, en Klaas sluit zich hele dagen op in het schuurtje in zijn tuin. De buren horen daar vreemde geluiden vandaan komen, maar krijgen geen vat op waar Klaas mee bezig is, omdat ze geen contact meer met hem kunnen krijgen. Dit verhaal heeft een even tragisch als wonderbaarlijk einde, Klaas verzamelde de ogenschijnlijk waardeloze troep niet voor niks, hij bouwde aan iets heel bijzonders.

Oscar Spaans schrijft zijn verhalen met zichtbaar plezier, in een prettig leesbare, sobere stijl. De personages zijn soms absurd maar worden nergens onrealistisch, het blijven herkenbare figuren.

Door het verhaal van Klaas Hutter vanuit het oogpunt van zijn oude en daarna zijn nieuwe buren te vertellen krijgt de vertelling een extra tragische laag.

Een mooi, gevarieerd debuut van Oscar Spaans.

_____

Vacuüm is geschreven door Oscar Spaans
Uitgegeven bij Nijgh & van Ditmar
Annick van Kessel is boekverkoper bij Athenaeum Boekhandel Roeterseiland, Roetersstraat 41