Home Overzicht Oud-bewoner Oost: ‘Kom fietsen in West’

Oud-bewoner Oost: ‘Kom fietsen in West’

0
Compleet vrij liggende fietspaden en helemaal gericht op fietsers in twee richtingen.

Gerard Valentijn verhuisde naar West en ontdekte dat fietsen een groter plezier kan zijn dan hier in Oost.

Tekst en foto Gerard Valentijn

Wat kun je bij dit mooie weer beter doen dan lekker op de fiets je eigen buurt te gaan verkennen? Vanuit mijn straat kom ik direct op een fietspad. Amsterdam heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in fietspaden en die kom je dan ook overal tegen.

Het lijkt er een beetje op of je hier in west op elke straathoek een park hebt, zodat je door heel veel parken kunt fietsen

Maar als je net als ik 35 jaar in Oost gewoond hebt, weet je dat fietspaden altijd overvol zijn en bij de stoplichten altijd files van fietsen staan. Dan ben je gewend aan smalle fietspaden en drukke wegen waarover zich diverse soorten verkeer door elkaar bewegen. Als je in Oost al die drukte wilt vermijden dan moet je op zoek gaan naar achteraf weggetjes en veel omrijden.

Voetgangers op fietspad
Wat een verrassing hier in West. Overal fietspaden en niet zomaar een fietspad langs een drukke weg. Nee, compleet vrij liggende fietspaden en helemaal gericht op fietsers in twee richtingen. Lekker veel ruimte en geen op het fietspad geparkeerde auto’s om snel even een boodschap te doen. In West hoef je niet te slalommen langs alle voetgangers op het fietspad, die daar lopen omdat een winkel een zo grote uitstalling heeft dat de voetgangers gedwongen zijn daar te lopen.

Nee, zelfs een drukke winkelstraat als de Burgemeester de Vlughtlaan heeft voldoende ruimte voor een brede stoep en een vrij liggend fietspad. De auto’s hebben ook nog een parkeerstrook en in het midden ligt een tram/busbaan. Elk soort verkeer zijn eigen strook. Als ik op de Middenweg of de Linnaeusstraat fietste, moest ik altijd goed opletten op openzwaaiende portieren van auto’s of voor voetgangers, die noodgedwongen op het fietspad lopen.

Auto te gast
Die rust in West komt niet omdat hier zo weinig mensen wonen, maar door de hoeveelheid fietspaden. Als je bijvoorbeeld van de A10 naar de A5 wilt fietsen, dan heb je keus uit zo’n vijf verschillende vrij liggende fietspaden en allemaal breed genoeg om met zijn tweeën naast elkaar te fietsen zonder anderen te hinderen.

Er zijn ook prachtige fietsroutes om er eens lekker uit te zijn. Het lijkt wel of West gebouwd is voor de fietser en dat de auto hier te gast is. Auto’s moeten altijd een andere weg nemen dan de fiets en soms kruisen ze elkaar. Helaas hebbend de autogoden (ambtenaren?) besloten dat je bij kruising tussen fietser en auto, als fietser altijd voorrang moet verlenen aan die auto. Jammer, want het zou het fietsen hier nog aangenamer maken als je gewoon lekker door kunt fietsen.

Slalommen door hekjes
Wat het fietsen hier in West ook zo aangenaam maakt is, dat je bijna overal bomen hebt. In Oost was ik ook blij over de hoeveelheid bomen, maar hier in West zijn dat er nog veel meer. Net als een grote hoeveelheid parken en door die parken lopen ook nog eens veel fietspaden. Het lijkt er een beetje op of je hier in West op elke straathoek een park hebt, zodat je door heel veel parken kunt fietsen. Als ik aan het fietsen ben is het bijna alsof je het ene park uit rijdt en het andere zo weer in.

In Oost mag je ook door het park fietsen. Neem nou het Oosterpark, als je daar met je fiets in wil dan moet je slalommen door van die hekjes. En als je dan door die hekjes heen bent, moet je goed oppassen voor de hoeveelheid voetgangers. Kortom, in West fiets je voor je plezier een eind weg. Dit ontdekt hebbende heb ik besloten weer vaker de fiets te pakken. En niet alleen om op een mooie dag te genieten van alles wat West te bieden heeft, maar ook voor de kortere stukjes van en naar…