Home Overzicht Oud en nieuw in Indische Buurt gaan op zoektocht door de buurt

Oud en nieuw in Indische Buurt gaan op zoektocht door de buurt

0

De jaarlijkse netwerkbijeenkomst van de Indische Buurt op dinsdag 16 mei staat in het teken van ‘Oud en nieuw’. Het gaat over mensen die nieuw zijn in de Indische Buurt en over mensen die er al langer wonen of werken. Het wordt een zoektocht naar ervaringen en ontwikkelingen die maken dat de Indische Buurt van iedereen is. Op dinsdag 16 mei om 15.00 uur komt iedereen bij elkaar in de Meevaart en kiest een van de acht rondleidingen door de buurt. Na afloop is er een netwerkborrel.

Het thema van de netwerkbijeenkomst is veelomvattend en de acht rondleidingen zijn dan ook heel divers. Van lokale initiatieven voor integratie van statushouders, wijkbeheer nieuwe stijl, een buurtgids voor nieuwe bewoners, een bezoek aan de moskee tot gesprekken met oude en nieuwe ondernemers in de Javastraat. Na afloop van de rondleidingen is er tijdens de netwerkborrel volop gelegenheid voor nieuwe ontmoetingen of om bij te praten met oude bekenden.

De rondleidingen

Wil je aanwezig zijn bij de netwerkbijeenkomst? Meld u dan aan vóór 11 mei en geef jouw eerste en tweede keuze voor een rondleiding door aan Marcelle Pasma, [email protected].

Makassarpleinbuurt Age Friendly?
Ook als je oud bent, wil je prettig blijven wonen: in een goede woning, in een gezellige levendige buurt met voorzieningen, in een buurt zonder hindernissen. Kun je je redden in de buurt als je slechter ter been bent? We gaan het uitproberen. Met rollator en rolstoel trekken we de buurt door. We ervaren waar je even kunt zitten, waar de winkel is en hoe je die inkomt, waar drempels zijn en waar je lekker kunt eten. Een avontuurlijke tocht door de Makassarpleinbuurt. Wat is er nodig om dit deel van de buurt leeftijdsvriendelijk oftewel Age Friendly te maken?

Lokaal initiatief voor inburgering en integratie
Tijdens deze rondleiding maak je kennis met een lokaal initiatief voor inburgering en integratie. In de Minahassastraat wonen in een pand van Ymere sinds kort 16 jonge statushouders. Het is een initiatief van enkele bewoners uit de Indische Buurt, ondersteund door de Meevaart Ontwikkelgroep en in samenwerking met Gastvrij Oost en stichting Veranders. De bewoners zijn afkomstig uit Eritrea, Iran, Syrië, Irak, Oeganda en Tibet. In afwachting van hun definitieve woning in Amsterdam beginnen deze statushouders alvast met het kennismaken en meedoen aan het buurtleven.

Met de Buurtgids on tour
De Buurtgids en de gemeente Amsterdam starten een nieuw initiatief. Zij bieden gratis rondleidingen aan door de Indische Buurt om de verbondenheid en betrokkenheid onder nieuwe bewoners te vergroten. Iedereen die maximaal twaalf maanden in de Indische Buurt woont, krijgt een uitnodiging om met een lokale gids de buurt in te trekken. Wil je weten hoe de Buurtgids de nieuwe mensen met elkaar en de buurt in contact brengt? Heb jij veel contact met nieuwe bewoners en gun je hen dit welkomstcadeautje ook? Kom dan mee met ons!

Het Blauwe Huis vol activiteit
Hoe kun je als buurt statushouders ondersteunen bij het vinden van hun weg in de buurt? Een bijzonder initiatief is het tijdelijke activiteitencentrum dat de stichting Veranders startte in een leegstaand pand aan de Zeeburgerdijk. Het begint er al druk te worden. Medewerkers van Vluchtelingenwerk houden er kantoor en ontvangen veel bezoekers. Er is een fietsreparatiewerkplaats, een weggeefwinkel en een vergadercentrum. Binnenkort start ook het leercentrum voor het geven van lessen en zelfstudie. Het idee is om het beheer van dit pand vorm te geven als leerwerkproject. Deelnemers combineren hun rol als beheerder met een opleiding tot facilitair medewerker. Kom mee met deze rondleiding en ervaar hoe je als buurt een steentje bij kunt dragen!

De Dappere Dames durven!
Maak kennis met de Dappere Dames. Zij zijn dapper omdat zij vrouwen die weinig hun huis uitkomen bij elkaar brengen in Batavia bij het Sumatraplantsoen. Daar ontmoeten de vrouwen elkaar, leren ze van elkaar, bespreken ze vragen over de opvoeding van hun kinderen en volgen ze cursussen. Bijvoorbeeld over gezonde voeding, positief opvoeden of zelfverdediging. Deze vrouwen wonen vaak al jaren in de buurt. De Dappere Dames helpen hen een ‘nieuwe’ stap in de buurt te kunnen en durven zetten. Schrijf je in voor deze rondleiding en ontmoet deze bijzondere vrouwen.

Wijkbeheer nieuwe stijl
De rol van de woningcorporatie in de wijk verandert. De relatie tussen corporaties en bewoners verandert. Door de Woningwet zijn de corporaties meer aan regels gebonden. Bewoners krijgen steeds meer eigen verantwoordelijkheid. Wijkbeheerder Nanko laat tijdens deze rondleiding zien hoe Eigen Haard samen met wijkvrijwilligers uit de buurt invulling geeft aan deze nieuwe rol.

Op bezoek bij Moskee An Nasr
Wat merken ze bij Moskee An Nasr van de veranderde Indische Buurt? De moskee zit al jaren in de Indische Buurt. Tijdens deze rondleiding ga je er op bezoek en kun je het gebouw bezichtigen. Daarnaast is er gelegenheid om in gesprek te gaan over de rol van de moskee in de Indische Buurt.

Oud en nieuw in de Javastraat
De Javastraat zit in de lift. Het aanbod is in vergelijking met een aantal jaren terug flink veranderd. Nieuwe ondernemers en bewoners zien potentie in de straat. Wat betekent dit voor de buurt, de straat en de zittende ondernemers? Tijdens deze rondleiding gaan we de Javastraat in en spreken we oude en nieuwe ondernemers over hun ervaringen. Wat staat er nog

Vorig artikelMeer compost uit ondergronds wormenhotel door shredder studenten
Volgend artikelHeemschut verontwaardigd over te massaal bouwplan in de Plantage