Home Overzicht Ouder, maar niet alleen bij Villa des Roses

Ouder, maar niet alleen bij Villa des Roses

3
Een aantal van de initiatiefnemers van Villa des Roses.

Ouder worden doen we allemaal. En dan doet het er veel toe hoe je woont. Alleen of samen, zelfstandig of met hulp. De leden van vereniging in oprichting Villa des Roses willen een woonvorm die gezamenlijkheid en privacy combineert binnen de vrije sector en sociale huur.

Tekst Anneke Hesp | Foto Frank Schoevaart

Ineke Vervoort was lange tijd mantelzorger voor haar moeder. Nadat die opgenomen was in een verzorgingshuis drong zich onherroepelijk de vraag bij haar op hoe haar eigen dag er uit zou moeten gaan zien. Zij heeft geen kinderen die haar zouden kunnen helpen bij die laatste fase. Wel een vriendenkring, maar de meesten wonen niet dichtbij. Bij verminderde mobiliteit verwateren contacten of, zoals zij merkte bij haar moeder, kennissen en familie vallen weg, en er komen geen nieuwe vrienden bij.

Zowel singles als paren

In 2013 nam ze het initiatief om een groep geïnteresseerden in een woonproject bij elkaar te roepen. Het leidde tot de oprichting van Villa des Roses, naar de roman van Willem Elsschot over een Parijs’ pension waarin bewoners van ‘zeer divers pluimage’ elkaar het leven behoorlijk zuur maken. In de Amsterdamse Villa des Roses komen mensen te wonen die samen, en toch zelfstandig, de herfst van het leven op een betere manier vorm willen geven.

Er was veel belangstelling van leeftijdsgenoten. Er sloten zich mensen aan vanuit de wandelclub waar Vervoort vele zondagen mee op stap gaat en ook vanuit het koor waar ze deel van uitmaakt. Daar waren zowel singles bij, als paren. Centraal staat: een eigen leven kunnen blijven inrichten met privacy, en toch de gezelligheid van buren die je goed gezind zijn en die zorg voor je hebben.

De bal begon pas echt te rollen toen begin 2016 Robert Kochtplantsoen 19, de voormalige zorginstelling, leeg kwam door ingrijpen van Burgemeester van der Laan en de buurt werd uitgenodigd om mee te denken over de bestemming van het pand. Op de inspraakavond die de raad van stadsdeel Oost organiseerde, presenteerde Villa des Roses haar gezamenlijke wooninitiatief voor ouderen.

Het advies, naar aanleiding van de inspraakavond geformuleerd door het Stadsdeel, past wonderwel bij de plannen van Villa des Roses. Er wordt ingezet op: wonen voor ouderen (toch al speerpunt voor de buurt) sociale  huur, aangevuld met vrije sector (groeps-) woningen, gezamenlijke voorzieningen in het kader van wonen en zorg voor elkaar, en ‘reuring’ in de plint. Een woningcorporatie wilde meewerken aan de realisatie van het project en architecten ontwierpen een stijlvolle transformatie en een vriendelijke en frisse gevel. Veel belang wordt gehecht aan de toegankelijkheid voor de buurt in de vorm van een foyer voor diverse activiteiten voor en door de buurt en van buurtinstellingen.

Nu de Villa steeds vastere vormen krijgt, is er ruimte voor meer mensen om aan te haken. Mensen in de Watergraafsmeer die kleiner willen gaan wonen, die zich afvragen hoe het moet als ze (nog) ouder zijn, die gezamenlijkheid zoeken, die hun huis willen verkopen, die zich kunnen vinden in de voorwaarden, worden van harte uitgenodigd om contact op te nemen.

Het pand is eigendom van de gemeente en het wachten is op de verkoop van het pand.

Check [email protected]

_____

Voorwaarden om op de wachtlijst te komen van wooncoöperatie Villa des Roses

  1. Lid worden.
  2. Tijd en energie investeren in de realisering van het project.
  3. Met anderen vorm willen geven aan gezamenlijkheid met behoud van privacy.
  4. Een motivatiebrief schrijven en een kennismakingsgesprek aangaan.
  5. 5a. Vrije sector huur: (een deel van) het eigen vermogen inleggen, in de vorm van certificaten met rentevergoeding.
    5b. Sociale huur: een passend inkomen voor een sociale woning.

 

3 REACTIES