Het gaat snel met de ontwikkeling van Overamstel. Terwijl aan de oostkant van het spoor in de Weespertrekvaartbuurt de ene toren zijn voltooiing nadert, is aan de andere kant van het spoor in het Amstelkwartier, onlangs begonnen met de bouw van de volgende. Het voormalige industrieterrein Overamstel verandert in hoog tempo in een woonwijk.
Eelco Hiemstra
Het is een imposante aanblik als je vanaf de Spaklerweg, door het tunneltje onder het spoor, de nieuwe Weespertrekvaartbuurt binnenkomt. Tot een paar jaar geleden kwam je daar terecht in het groen van een van de rafelranden van de stad, maar die Wenckebachweg behoort inmiddels tot de geschiedenis.
Nu sta je direct na de onderdoorgang aan de voet van de 70 meter hoge toren van stadsblok State. Deze 22 verdiepingen tellende toren maakt deel uit van een driehoekig stadsblok, is geïnspireerd op het Flat Iron Building in New York en vormt de markante entree van de nieuwe woonwijk.
Nog in aanbouw maar al bewoond
Stadsblok State wordt in drie delen gebouwd en opgeleverd. Terwijl er op dit moment de laatste hand wordt gelegd aan de toren met daarin vooral koopappartementen, zijn de eerste sociale huurwoningen in de middenhoogbouw langs het spoor al bewoond. De bouw van het derde deel van het stadsblok is net begonnen. Dit deel, de zuidoostelijke punt van het blok, wordt door particuliere individuele en collectieve zelfbouw gerealiseerd. In totaal worden er in stadsblok State 262 huur- en 43 koopappartementen opgeleverd. Van de 262 huurwoningen zijn ongeveer 100 bestemd voor de sociale verhuur. De rest van de huurwoningen vallen in het middensegment.
Voltooiing eerste fase Amstelkwartier
Aan de overkant van het spoor zit men ook niet stil. Hier wordt hard gewerkt aan de voltooiing van de eerste fase van het Amstelkwartier. In deze eerste fase worden in totaal ongeveer 1.500 nieuwe woningen gerealiseerd. Regelmatig worden hier nieuwe gebouwen opgeleverd en ook de ‘gaten’ tussen de gebouwen op de zelfbouwkavels worden een voor een gedicht.
Eén van de recent opgeleverde gebouwen is Ada Amstel. Dit appartementengebouw aan de Amstelvlietstraat is gebouwd op een ondergrondse parkeergarage en bestaat uit 28 sociale en 130 vrije sector huurappartementen. Daarnaast biedt het gebouw onderdak aan een school en een kinderdagverblijf. December vorig jaar kregen de eerste bewoners van het woonproject de sleutel van hun nieuwe huis.
Aan de Spaklerweg, op de hoek van de Welnastraat, wordt het komende kwartaal appartementencomplex De Lofts opgeleverd. Dit complex bestaat uit 212 huurwoningen in het middensegment. De kleine appartementen van rond de 32 m2 vloeroppervlak zijn bedoeld voor young professionals tussen de 20 en 35 jaar. Op de begane grond van het gebouw zijn gemeenschappelijke voorzieningen zoals een woonkamer, een bibliotheek en een wasserette, op het dak is een gezamenlijk dakterras.

Hoogste houten woongebouw van Nederland
Iets noordelijker aan de Spaklerweg, op de hoek met de Korte Ouderkerkerdijk, is eind december de bouw begonnen van Haut. De bouw van deze woontoren staat vooral in het teken van duurzaamheid. Haut is namelijk van hout. Met een hoogte van 73 meter wordt Haut het hoogste houten woongebouw van Nederland.
Behalve een houten hoogbouwconstructie krijgt het gebouw energie-opwekkende gevels, driedubbel glas en wordt het zo gebouwd dat de materialen zoveel mogelijk herbruikbaar zijn. Haut is daarmee het eerste woongebouw dat het hoogst haalbare duurzaamheidslabel krijgt.
Goedkoop wonen is het niet. In het gebouw worden ruim 50 appartementen gerealiseerd, alle in de vrije sector. Op de begane grond krijgt het gebouw ook een luxe uitstraling en is een sport- en wellnesscentrum gepland. De woningen worden begin 2021 worden opgeleverd.
Nieuwe voorzieningen
Woningen alleen maken natuurlijk nog geen volwaardige woonwijk en nu er steeds meer mensen in het Amstelkwartier komen wonen is er ook een toenemende vraag naar voorzieningen voor de bewoners. Sinds op 28 januari het Gezondheidscentrum Amstelkwartier haar deuren opende, hoeven de bewoners de wijk ook niet meer uit voor een bezoek aan de huisarts, fysiotherapeut, psychiater, verloskundige en apotheek. Weer een belangrijke stap van de pioniersfase naar een volwaardige nieuwe buurt.
Amstelkwartier tweede fase
De eerste fase van de ontwikkeling van het Amstelkwartier nadert aldus zijn voltooiing, met de tweede fase is al begonnen. In dit gedeelte van de wijk, dat tussen de eerste fase en de Duivendrechtsevaart gelegen is, worden nog eens ongeveer 1.000 woningen gerealiseerd. Middelpunt van dit gedeelte van de wijk wordt het buurtpark rondom de monumentale watertoren. Met de aanleg hiervan wordt na de zomer begonnen.
Nieuwe ontsluiting
De bouw van de Weststrook van de tweede fase begint in 2020. Deze wordt aan de zuidkant begrensd door de Amstelstroomlaan. Door een nieuwe brug over de Duivendrechtse vaart wordt dit een nieuwe ontsluiting van het gebied. Na aanleg van een nieuwe onderdoorgang van het spoor loopt deze nieuwe stadstraat door naar de Weespertrekvaartbuurt. De bouw van de tweede fase en de nieuwe ontsluiting is gepland tot medio 2023. Plannen voor de derde fase ten zuiden van de Amstelstroomlaan worden op dit moment ontwikkeld.

Weespertrekvaart Midden
Ook aan de Weespertrekvaart gaat de bouw een volgende fase in. Hier wordt begonnen met de voorbereiding voor de Weespertrekvaart Midden. De gecontroleerde en tot nu toe bijna onzichtbare sloop van de Bijlmerbajes is al begonnen. Hier wordt het Bajeskwartier gebouwd, een groene autoluwe buurt. Ook wordt er binnenkort gestart met de verwijdering van de naast de gevangenis gelegen containerwoningen. Uiterlijk mei volgend jaar behoren ook deze tot de geschiedenis en is dit stukje van de Wenckebachweg aan de beurt om onherkenbaar veranderd te worden.