Home Overzicht Overeenstemming over herdenking Nederlandse slavernijverleden

Overeenstemming over herdenking Nederlandse slavernijverleden

0

Dit jaar was er onenigheid over de datum van de herdenking van het Nederlandse slavernijverleden in het Oosterpark. Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden NiNsee en de Landelijke Verzetsbeweging ‘Zeg Neen Tegen Het NiNsee’ hebben na overleg besloten dat de herdenking in 2017 plaatsvindt op 1 juli. Dat gebeurde in aanwezigheid van oud-voetballer Clarence Seedorf en burgemeester Eberhard van der Laan.

Dit jaar werd Keti Koti op twee dagen gevierd, op 30 juni en 1 juli. Dat leidde tot protest uit de Surinaamse gemeenschap. De slavernij was op 30 juni 1863 echter nog niet afgeschaft. De organisatie en de gemeenschap hebben besloten het feest weer op 1 juli te vieren na 30 juni, die nu als ‘dag van bezinning’ wordt gezien.

Nationale dag van Bezinning
Dit jaar wordt 30 juni een Nationale dag van Bezinning in het kader van het Slavernijverleden. Op deze dag vindt tevens de Plechtige Ceremoniële Dat is een spirituele reiniging van het Nationaal Slavernijmonument (de Dag van de Afrikaanse Kabra’s) plaats. Met de spirituele reiniging wordt het monument klaargemaakt voor de Nationale Herdenking op 1 juli. De Nationale Bezinning zal rond middernacht op 1 juli overgaan in de Nationale Herdenking van het Nederlands Slavernijverleden en Viering bij het Nationaal Slavernijmonument in het Oosterpark.

Nieuwe richting
Het akkoord geldt voor 2017, met dien verstande dat de tijd gebruikt wordt om nieuwe wegen richting toekomst in te slaan, waarbij de intentie is om te komen tot een nationale voorziening die vorm en inhoud moet gaan geven aan het nationale herdenkingsaspect van het NiNsee.

Lawaaiige protesten
Dit jaar was er onenigheid binnen de Surinaamse gemeenschap over de herdenking in het Oosterpark. NiNsee had de herdenking verplaatst van 1 juli, de datum waarop Nederland in 1863 de slavernij afschafte, naar 30 juni om een dag later het festival Keti Koti (verbroken ketens over einde slavernij) te kunnen vieren. Dat leidde tot lawaaiige protesten. Na ingrijpen van burgemeester Eberhard van der Laan en Clarence Seedorf kon de herdenking doorgaan.