Home IJburg Paal eerste zelfbouwwoning Centrumeiland geslagen

Paal eerste zelfbouwwoning Centrumeiland geslagen

0

De familie Yurttas heeft samen met wethouder Ivens symbolisch de eerste paal geslagen van hun zelfbouwwoning op het Centrumeiland. Het is de eerste zelfbouwwoning van Centrumeiland. Dit is ook de start van de bouw van 1.500 woningen op het Centrumeiland. En daarmee voor de bouw van de tweede fase van IJburg waar in totaal zo’n 10.000 woningen zullen verrijzen, verdeeld over het Centrum-, Strand- en Buiteneiland.

Zo’n 70 procent van de huizen op Centrumeiland wordt door de bewoners zelf gebouwd, individueel of in een groep. Zij bepalen zélf hoe hun woningen er uit komen te zien, worden gebouwd en worden beheerd. Zelfbouwkavels zijn er op Centrumeiland in vele soorten en maten. Er zijn individuele kavels voor eengezinswoningen, kavels voor ‘Samen in het Klein’ (minimaal twee, maximaal vier huishoudens) tot kavels voor grote(re) bouwgroepen.

Zelfbouwkavels op Centrumeiland in vele soorten en maten

Ook worden er ook kavels voor wooncoöperaties aangeboden. Hierbij kunnen (sociale) huurders in de vorm van een coöperatie gezamenlijk hun woongebouw ontwerpen, bouwen en beheren. Zowel de kopers als huurders van zelfbouwwoningen hebben dus een grote mate van ‘zeggenschap’ over hun woningen.

De helft van de zelfbouwkavels is de afgelopen twee jaar uitgegeven. Alle soorten zelfbouwkavels bij elkaar opgeteld, zijn er ruim 200 zelfbouwkavels te vergeven op Centrumeiland. De tweede helft komt de komende jaren op de markt.

Naast zelfbouw is duurzaamheid een belangrijk thema voor Centrumeiland. Daarom wordt er  een grootschalig, 100 procent  duurzaam, collectief warmte- en koudeopslagsysteem gerealiseerd, waar alle huishoudens op het eiland kunnen worden aangesloten. Daarnaast wordt de openbare ruimte van het hele eiland rainproof ingericht. Hierbij wordt regenwater niet afgevoerd via het riool, maar stroomt rechtstreeks de straten af naar groene parkjes in de wijk. Ook aan de (zelfbouw)woningen worden hoge duurzaamheids- en natuurinclusieve eisen gesteld.