Home IJburg Parkeertarieven 1 april fors omhoog. Vooral in Indische en Dapperbuurt

Parkeertarieven 1 april fors omhoog. Vooral in Indische en Dapperbuurt

3

Parkeren bezoekers van Amsterdam wordt volgend jaar behoorlijk veel duurder. Met ingang van april mag je in het centrum 2,50 per uur meer betalen en 7,50 in de automaat stoppen. Daarmee is Amsterdam een van de duurste grote steden in Europa. In alle delen van de stad gaat de prijs voor parkeren omhoog. Ook in Oost.

Het is voor het eerst sinds 2009 dat de tarieven worden verhoogd. Maar dat is dan ook meteen een stevige verhoging. Het voorstel van wethouder Sharon Dijkstra aan de gemeenteraad komt echter niet onverwacht. Al eerder werd een verhoging van de parkeertarieven in het vooruitzicht gesteld. ‘Dit zijn flinke tariefverhogingen en daar zal niet iedereen blij mee zijn’, vindt ook de wethouder. ‘Maar het is noodzakelijk om de stad leefbaar en bereikbaar te houden en om te zorgen voor meer ruimte voor fietsers, voetgangers en groen. De extra parkeergelden gebruiken we om te investeren in mobiliteit en om de kwaliteit van de infrastructuur en de openbare ruimte in de stad te verbeteren.’

Indische en Dapperbuurt het haasje
Het meest opmerkelijk bij de aangekondigde tariefverhoging is de uitbreiding van een gebied in een deel van Oost. Waar je in delen van de Indische Buurt en de Dapperbuurt nu nog 2,40 euro moet betalen, ben je straks 4,50 euro kwijt om een uur te kunnen parkeren. Dat is bijna een verdubbeling van het tarief.

Ook Amsterdammers
Niet alleen bezoekers van Amsterdam krijgen te maken met hogere tarieven. Ook Amsterdammers die van de auto afhankelijk zijn en in een ander deel van de stad moeten parkeren, betalen buiten de eigen parkeerzone volgend jaar een hoger tarief.

Bezoekersregeling uitgebreid
Wil je bezoekers ontvangen die met de auto komen, dan kun je gebruik maken van de bezoekersregeling. Die wordt verruimd naar 40 uur per maand. Dit geldt voor Oost waar nu nog maximaal 10 uur korting geldt. Door deze verruiming kunnen bewoners hun bezoek meer uren per maand met 50 procent korting laten parkeren. Die korting geldt natuurlijk wel op de verhoogde tarieven waardoor de parkeerkosten ook dan vaak hoger zijn.

Volgend jaar meer plannen
Vooralsnog blijven de parkeertarieven voor bewoners gelijk. In het derde kwartaal van 2019 komt het college met meer voorstellen om de stad nog verder autoluw te maken. Wethouder Dijkstra sluit niet uit dat in de toekomst de parkeertarieven voor bewoners worden verhoogd.

 

3 REACTIES