Home Kunst Parklicht zorgt voor verrassingen in het Oosterpark

Parklicht zorgt voor verrassingen in het Oosterpark

0

Gedurende drie aaneengesloten winteravonden kun je in de noordelijke helft van het Oosterpark de gratis toegankelijke tentoonstelling Parklicht bezoeken. Je vindt er vijftien lichtinstallaties, -sculpturen en -projecties. Over het hoe en wat zijn de organisatoren vaag. ‘Je zult in het Oosterpark verrast worden’, zegt John Prop van Polderlicht.

Met een plattegrond in de hand wandel je de laatste dagen van het jaar in het Oosterarak van kunstwerk naar kunstwerk. ‘De kunstwerken gaan ieder voor zich een visuele, soms inhoudelijke relatie aan met de plek waar ze worden getoond’, legt John Prop uit. ‘Daarnaast zijn alle kunstwerken gebaseerd op het gebruik van wit licht – of blacklight – zijn ze allen non-figuratief en blijven ze verre van interactieve flauwekul. Meer willen we er niet over kwijt: laat u verrassen!’

Omstreden werk
Parklicht mag dan een verrassingstocht zijn, één (omstreden) werk is al eerder besproken in de talkshow Dwars door Oost in de Jungle. Femke Schaap ontwierp, in opdracht van stadsdeel Amsterdam-Zuid, een kunstwerk voor op de zgn. Theophile de Bockstrook: WestLandWells. Drie verschillende clusters van gietsteen zuilen annex zitbanken waarop in de avonduren vertraagde videobeelden van respectievelijk een bron, een fontein en een waterval zouden worden geprojecteerd. De buurt protesteerde dermate hevig dat de gemeentelijke politiek zich ermee ging bemoeien. Het stadsdeel gelastte plaatsing van het werk op het allerlaatste moment af. Dat was in het voorjaar van 2016 en leidde tot een rechtszaak en had een hoop commotie in cultuurland als gevolg.

‘Wij zijn fan van het werk van Femke Schaap’, legt John Prop uit, ‘en vroegen haar om tijdens Parklicht een impressie te tonen van WestLandWells. In het Oosterpark zal zij een ’mock up’ plaatsen van één van de drie beoogde videosculpturen. Van ander, meer tijdelijk materiaal weliswaar, maar wel op ware grootte, dus drie meter hoog.’

Parklicht  van donderdag 28 t/m zaterdag 30 december van 17.00 tot 22.00 uur, Oosterpark, toegang gratis. Plattegronden zijn tijdens projectdagen gratis verkrijgbaar bij receptie of bar van Hotel Arena, Generator Hostel, De Tropen Café en Restaurant, Tropen Hotel, Café Biertuin en Café Louie Louie.