Home Rob Zwetsloot Partij voor de Bomen

Partij voor de Bomen

0

Wie kiest er nog partij voor Moeder Natuur? Voor mij is ze heilig, maar ze heeft het moeilijk. Zeker in Amsterdam, waar onnozelaars van de overheid haar steeds verder in het nauw weten te brengen. Stukken groen verdwijnen voor huizen, parken worden platgewalst door festivals en bomen sneuvelen bij bosjes.

Bijvoorbeeld het Oosterpark. Dat is in crisis. Bij de renovatie van het park sneuvelden talloze bomen genadeloos onder het meedogenloos geweld van zaagmachines en rücksichtloze tuinlieden. Nu staat het park om de haverklap half onder water, en in de volksmond heeft men het al over het Oostermoeras. Ook zie je tegenwoordig geregeld ratten over de paden heen schieten. Het park werd verder gesloopt door diverse festivals, onder ander van de FNV.

Die bomencrisis heeft ook 1018 bereikt. Mijn barrio. Net over de brug. Eerste slachtoffer: de iep voor de Oosterkerk. Die is gedoemd. Zijn dood is aanstaande. Deze boom die een haast historische waarde heeft is volgens deskundigen te zeer aangetast en verzwakt om te kunnen overleven. En hij vormt een gevaar. Hij zou zo maar op de kerk kunnen vallen, of op de haringkraam, of op weg ervoor, nu nog een anonieme racebaan, maar binnenkort wordt die opgepimpt tot Eilandenboulevard, als het aan ons immer voortvarende gemeentebestuur ligt.

En de buurtbewoners? Die zijn tegen deze lafhartige moord. Die willen hun boom houden. Maar helaas. ook op de Plantage Middenlaan gaan bomen sneuvelen. De tramhalte die daar al jaren zonder problemen ligt moet worden verplaatst. Een 19e eeuws stadsgezicht, bomen langs de plantage Middenlaan, zal zo onherstelbaar worden aangetast. Dat heeft een of andere grappenmaker zonder historisch besef achter zijn bureau in de Stopera verzonnen, en probeer de gemeente dan maar eens van zo’n idiote gedachte af te brengen. De vooruitgang laat zich niet tegenhouden. Een colonne is beweging, kan niet gestopt worden. Een paar bomen in de bloei van hun leven zullen moeten sterven. Genadeloos zullen te tegen de vlakte gaan en tot pulp worden vermalen. Een historisch stadsgezicht naar de gallemiezen.

We hebben al een Partij voor de vrijheid, een Partij voor de Ouderen en een Partij voor de Dieren. Misschien wordt het tijd voor een Partij voor de Bomen.

En het is maar dat u dat weet