Home Overzicht Passenger terminal zal straks wel evenementenhal worden

Passenger terminal zal straks wel evenementenhal worden

0

Het zal nog jaren duren, maar de Passenger Terminal Amsterdam (PTA) moet weg van haar huidige plek. In ieder geval de afhandeling van cruiseschepen. De gemeenteraad staat achter het plan van wethouder Kasja Ollongren om deze activiteit te verhuizen.

Al staat de terminal voor cruiseschepen in stadsdeel Oost, de verplaatsing naar de andere kant van de stad zou de drukte in het centrum verminderen. Ook de vele taxi’s en bussen die bij aankomst van een cruiseschip vanaf de Piet Heinkade naar het centrum en toeristische attracties buiten de stad brengen, zijn reden voor vertrek.

Minder toeristen naar centrum
Het idee van de D66 wethouder om de zestien jaar oude terminal aan de IJ-haven te verplaatsen, kwam een begin november als een verrassing. De afgelopen jaren heeft Amsterdam juist stevig geïnvesteerd om cruises naar de stad te halen. Niet lang geleden is de aanlegplaats verlengd zodat er grotere schepen of twee schepen tegelijkertijd kunnen aanleggen. Maar de drukte die dat in het centrum oplevert is een doorn in het oog van de wethouder. Met de verhuizing wil zij de toestroom van toeristen naar het centrum beperken.

Gemeente is eigenaar
René Kouwenberg, directeur PTA vreest dat cruise-rederijen Amsterdam straks links laten liggen als de terminal buiten Amsterdam komt te liggen. De kans dat het gaat gebeuren is groot. De gemeente kan als enige aandeelhouder van het Havenbedrijf, dat op zijn beurt weer volledig eigenaar is van PTA, over de verhuizing beslissen. De bedoeling is dat verhuizing naar het westelijk havengebied of de Zaanstreek binnen vijf tot tien jaar gaat gebeuren.

Evenementen
Wat de toekomst van het ‘golvende’ terminal gebouw aan de Piet Heinkade zal zijn, is niet bekend. Naast aanlegplaats voor cruiseschepen is het gebouw ook in gebruik als locatie voor evenementen zoals recepties, beurzen, congressen en feesten.