Home BoekvandeWeek Paulien Cornelisse ‘Taal voor de leuk’

Paulien Cornelisse ‘Taal voor de leuk’

1

46 Nu eens even geen ingewikkelde niche-titel, maar een gezellig boek dat mijn stukje helemaal niet nodig heeft. Wij van Linnaeus lezen elkaar op stille momenten achter de toonbank met veel vrolijkheid voor uit dit boek, en die vreugde wil ik graag delen. En nu ja, misschien zijn er echt wel mensen die niet naar DWDD kijken, geen kranten lezen en niet weten wie Paulien Cornelisse is. Voor die mensen is dan dit stukje.

Paulien Cornelisse is taalverwonderaar, ze luistert, registreert en filosofeert. Waarom zeggen mensen wat ze zeggen? En wanneer kun je bepaalde dingen wel zeggen en wanneer absoluut niet? En hoe weten we dat allemaal zonder dat het ergens vastgelegd is in regels en voorschriften?

Neem nou de titel: Taal voor de leuk. Die malle de-regel werkt alleen met positieve woorden, niemand zal zeggen: ik lees dat boek voor de stom. Met vrolijke verwondering bestudeert Cornelisse dit fenomeen. Het gaat haar echt om het bestuderen, ze is er niet op uit om iets te veroordelen of af te keuren.

Ging het in haar vorige taalboeken Taal is zeg maar echt mijn ding en En dan nog iets echt wel heel erg over taal, nu gunt Paulien de lezer soms ook een kijkje in andere delen van haar hoofd. Stiekem vond ik die stukjes het leukst. Hoe ze tips geeft voor het afronden van een gesprek zonder dat echt te benoemen (gewoon onder het praten achteruitlopen, net zo lang tot je buiten gehoorsafstand bent en hup, klaar), of dat ze vertelt dat ze op het strand in een Duitse kuil gaat liggen.

Mijn favoriete stukje staat op pagina 50 en heet ‘Knuddelen’. Ga maar snel naar de winkel en lees. En koop het boek dan ook maar meteen, voor de gezellig voorlezen thuis.

_____

Taal voor de leuk is geschreven door Paulien Cornelisse
Verschenen bij Uitgeverij Cornelisse
Edith Vroon is boekverkoper bij Linnaeus Boekhandel, Middenweg 29

1 REACTIE